Как да се справим със зъбобола?

Определено една от най-неприятните болки е свързана със зъбобола. Въпреки че за някои хора, които не са изпитвали такъв дискомфорт, това може да се стори нещо безобидно, в някои случаи може да изкара страдащия извън нерви и дори да му попречи да функционира правилно. Често дори се съпровожда с други неприятни симптоми, като оток и дори главоболие.

Докато се разреши проблемът, който причинява зъбобола, трябва да се вземат мерки за моментално спиране. От дентална клиника Medical Dent споделяме повече за намаляването на болката и притъпяване на тази засилена чувствителност с различни методи, доказали своята ефективност.

Помагат ли медикаментите за спиране на зъбобола?

Съществуват много лекарствени продукти, които имат за цел да намалят или да спрат болезнеността изцяло. Те действат под формата на аналгетици, анестетици, антисептици, антиинфламаторни лекарства и се предлагат в различна форма – прахообразна, под формата на капсули, таблетки за преглъщане и дори гелообразни продукти за локално нанасяне с цел обезболяване.

Различават се основно по активни съставки, като най-ефективните за болки в зъбите са ибупрофен, лидокаин, нимезулид.

Някои от лекарствените продукти могат да бъдат открити свободно в търговската мрежа, а други – да бъдат предписани с рецепта от специалист.

Препоръчително е да се консултирате с вашия дентален специалист, който да ви насочи към конкретния продукт. Често при протичащи възпалителни процеси е необходимо обезболяващото да се комбинира с антибиотик.

Бабини рецепти при силен зъбобол

От Medical Dent споделяме някои бабини рецепти, които са доказали своята ефективност във времето:

  1. Сода бикарбонат – приет като натурален антисептик, содата за хляб е ефикасно решение за голям набор от ситуации. Содата бикарбонат може да овладее възпалението, което да повлияе болката.
  2. Гаргара и жабурене с алкохол – спиртни напитки, като мастика, водка, ракия, които са високоградусови, могат да спомогнат за намаляването на зъбобола. Въпреки че не представляват лек, те могат да намалят възпалителните процеси.
  3. Билки – има някои ефикасни билки и растителни екстракти, които могат да намалят болезнеността и дори да окажат противовъзпалителна функция. Такива са екстракт от карамфил, познат още като евенгол, лайка, смрадлика. Приготвя се отвара, която служи за жабурене.

Въпреки всичко, това не е изход от ситуацията. Препоръчително е да се свържете с вашия лекуващ лекар, за да го известите за проблемната ситуация. Важно през това време е и да осъществявате качествена орална хигиена, за да се предпазите от влошаване на проблема, да унищожите бактериите в устната кухина и да спомогнете за овладяване на ситуацията.

Защо Medical Dent е правилното място за справяне със зъбобола?

Да откриете средство за справяне със зъбобола обаче не е решение. Просто намалява симптоматиката за определено време.

Това, което е най-важно да направите, за да се уверите, че тази болка ще изчезне, е да установите причината за появата ѝ. Осъществете консултация с вашия дентален специалист, който да направи щателна оценка да състоянието ви и да предприеме лечение.Не подценявайте ситуацията, защото често дори малката безобидна болка или повишена чувствителност може да бъде индикация за сериозни проблеми – кариес, възпалени венци, пулпит, гранулом, абсцес на зъб и други.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button