Show Menu

Какво да знаете за лечението на венците?

Какво да знаете за лечението на венците?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Възпалените венци са проблем, който засяга повечето хора в даден етап от живота им.

На практика, инфекциите на венците са предизвикани от натрупването на плака по зъбите, която не е премахната навреме. Резултатът е развитие на гингивит или пародонтит.

Гингивитът е ранно заболяване на венците, като причината за появата му е именно непочистената плака, която ежедневно се образува по зъбите ни. В случай, че не се предприемат конкретни мерки за лечение на възпалението, то гингивитът може да прерасне в пародонтит.

Пародонтитът, от своя страна, е сериозно заболяване от инфекциозен характер, което може да доведе до загуба на зъб. На практика, основната причина за подобен проблем, засягащ и зъба и венеца, е хронична бактериална инфекция. В подобни случаи, венецът започва да се отдръпва от самата зъбна кост, в следствие на което се създават, така наречените пародонтални джобове. Именно в тези джобове се задържат най-много бактерии, в резултат на което се получава зачервяване на венеца и оток.

Най-ярките знаци, говорещи за възпаление на венците и по-точно гингивит са: зачервяване на венците; оток; кървене, по време на почистване с четка за зъби.

Ако не се вземат превантивни мерки, проблемът с  възпалените венци прераства в пародонтит. Незабавно трябва да посетите зъболекаря си, ако забележите следните признаци: оток и кървене на венците; перманентен лош дъх, въпреки редовното миене на зъбите; неприятен вкус в устата; разклащане и загуба на зъби.

За да се поддържат венците здрави, е необходимо не само стриктно миене с паста и вода за уста, но е строго препоръчително и професионалното почистване на зъбен камък. Опасната втвърдена плака трябва да бъде почиствана максимално бързо, след появата ѝ. за тази цел, профилактичните прегледи при стоматолога са несравнима превенция на всички възпаления по венците.

Не забравяйте, че тютюнопушенето вреди изключително много на здравите венци и зъби и гарантирано ще бъде пречка в поддържането на добро здраве на устната кухина.

Като заключение може да се уточни, че и двете заболявания могат да бъдат излекувани успешно, стига да бъдат диагностицирани на време и да се положат нужните мерки, препоръчани от стоматолога.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.