Какво представлява пародонталната болест

Пародонталната болест е едно от най-често срещаните заболявания

Много вероятно е през Вашия живот да развиете пародонтална болест. Тя може да се появи във всяка възраст. Всъщност, пародонталната болест е едно от най-често срещаните заболявания при хората.

Повече от 1/3 от хората над 30 годишна възраст имат форма на пародонтално заболяване, което е напреднало отвъд гингивита. Тъй като пародонталната болест се развива безболезнено и незабележимо, болшинството от хората дори не разбират, че са болни.

Важно е да знаете състоянието на вашият пародонт. Затова ако не го знаете, попитайте вашият стоматолог. Да знаете че сте в добро пародонтално здраве е важно, тъй като главната причина за загуба на зъби са пародонтитът и зъбният кариес. Но дори по-тревожното е, че скорошни изследвания са открили зависимост между пародонталната инфекция и по-сериозни здравословни проблеми, като болести на сърдечно-съдовата система, диабет, респираторни заболявания и преждевременно раждане.

Както виждате, пародонталното здраве е ключов фактор за цялостното здраве на човек. Споделете тази информация с хората, за които ви е грижа, за да им помогнете да разберат важността на пародонталното здраве.

Думата “пародонт” буквално означава около зъба. Пародонтитът, също известен като заболяване на венците, е хронична бактериална инфекция, която засяга венците и костите поддържащи зъбите. Пародонталната болест може да засяга един зъб или много зъби. Тя започва когато бактериите в зъбната плака (лепкав, безцветен филм, който постоянно се формира върху зъбите) причинят възпаление на венците.

В най-леката форма на болестта, гингивит, се забелязва зачервяване на венците, те са подути и лесно кървят. Там обикновено има малко или никакъв дискомфорт. Гингивитът често се причинява от недостатъчна хигиена на устната кухина. Гингивитът е обратимо заболяване чрез професионално лечение и добра домашна устна хигиена.

Нелекуваният гингивит може да прерасне в пародонтит.

С течение на времето, плаката може да се разпространи и нарастне под линията на венеца. Бактериите в плаката произвеждат токсини и дразнят венците. Тези токсини предизвикват хронично възпаление, а то от своя страна предизвиква имунен отговор, в следствие на който се достига до разрушаване на костите и тъканите поддържащи зъбите. По този начин зъбите губят своята стабилност, а загубата на кост постепенно води до загуба на зъбите.

Прочетете повече за
пародонтологичното лечение.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button