Show Menu

Какво представлява пародонталната болест

Какво представлява пародонталната болест
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Пародонталната болест е едно от най-често срещаните заболявания   

Много вероятно е през Вашия живот да развиете пародонтална болест. Тя може да се появи във всяка възраст. Всъщност, пародонталната болест е едно от най-често срещаните заболявания при хората.


Повече от 1/3 от хората над 30 годишна възраст имат форма на пародонтално заболяване, което е напреднало отвъд гингивита. Тъй като пародонталната болест се развива безболезнено и незабележимо, болшинството от хората дори не разбират, че са болни.


Важно е да знаете състоянието на вашият пародонт. Затова ако не го знаете, попитайте вашият стоматолог. Да знаете че сте в добро пародонтално здраве е важно, тъй като главната причина за загуба на зъби са пародонтитът и зъбният кариес. Но дори по-тревожното е, че скорошни изследвания са открили зависимост между пародонталната инфекция и по-сериозни здравословни проблеми, като болести на сърдечно-съдовата система, диабет, респираторни заболявания и преждевременно раждане.


Както виждате, пародонталното здраве е ключов фактор за цялостното здраве на човек. Споделете тази информация с хората, за които ви е грижа, за да им помогнете да разберат важността на пародонталното здраве.
Думата "пародонт" буквално означава около зъба. Пародонтитът, също известен като заболяване на венците, е хронична бактериална инфекция, която засяга венците и костите поддържащи зъбите. Пародонталната болест може да засяга един зъб или много зъби. Тя започва когато бактериите в зъбната плака (лепкав, безцветен филм, който постоянно се формира върху зъбите) причинят възпаление на венците.


В най-леката форма на болестта, гингивит, се забелязва зачервяване на венците, те са подути и лесно кървят. Там обикновено има малко или никакъв дискомфорт. Гингивитът често се причинява от недостатъчна хигиена на устната кухина. Гингивитът е обратимо заболяване чрез професионално лечение и добра домашна устна хигиена.


Нелекуваният гингивит може да прерасне в пародонтит.
С течение на времето, плаката може да се разпространи и нарастне под линията на венеца. Бактериите в плаката произвеждат токсини и дразнят венците. Тези токсини предизвикват хронично възпаление, а то от своя страна предизвиква имунен отговор, в следствие на който се достига до разрушаване на костите и тъканите поддържащи зъбите. По този начин зъбите губят своята стабилност, а загубата на кост постепенно води до загуба на зъбите.   

Прочетете повече за  пародонтологичното лечение.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.