Show Menu

Какво трябва да знаете за вашата уста? /част 2/

Какво трябва да знаете за вашата уста? /част 2/
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

В тази статия ще ви представим още от най-важните структури, изграждащи устната кухина.

Вече ви запознахме с устната лигавица и защо трябва да лекувате възпалените венци, за да имате красива и здрава усмивка. Вижте кои са останалите важни части, за които да полагате грижи, ако искате да се сдобиете с блестяща бяла усмивка.

Горна и долна челюст – вашите челюсти дават формата на лицето ви и структурата на устата ви, която позволява да дъвчете и говорите свободно. Челюстите са изградени от няколко вида различни кости.

Език – езикът е силен мускул, който е покрит от устна лигавица. Във вашия език са разположени и вкусовите ви рецептори. Езикът, освен че е изключително важен за здравето на устата, но се явява и неразделна част от храносмилателната система на организма.

Слюнчени жлези – всеки от нас притежава три набора от слюнчени жлези. Слюнчените жлези, намиращи се в устната кухина произвеждат слюнката, която е така важна за зъбите ни. Благодарение именно на слюнката, емайлът на зъбите може да бъде защитен от вредните хранителни остатъци в устата, а също така да се предпазите от възпалени венци и инфекции. Слюнката съдържа специални ензими, които помагат да бъде премахната остатъчната храна по зъбите. Наличието на слюнка е ключов фактор за доброто здраве на устата ви, точно защото тя предпазва венците и зъбите, отмивайки ненужните вещества по тях. Освен това слюнката противодейства на киселините в устата.

Вече знаете, че освен да миете редовно зъбите си и да ги почиствате с конец за зъби, трябва да полагате грижи и за останалата част на устната ви кухина. Използвайте всекидневно вода за уста и не пропускайте профилактичните прегледи при стоматолога си, за да си гарантирате красива и искряща бяла усмивка. 

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.