Какво представлява обтурацията?

Много често, при протичане на кариозни процеси или някакви други дентални проблеми, съществува вероятност от поява на празно пространство, което следва да бъде запълнено. Това се извършва не само от естетическа гледна точка, но и за осигуряване на максимална функционалност на дъвкателния апарат.

Процедурата по запълване на зъб се нарича обтурация. Запознайте се със специфичните характеристики, които ние от дентална клиника Medical Dent ще ви дадем.

Какво представлява обтурация и кога се прилага?

Обтурацията е известна още като поставяне на пломба. Представлява стоматологична процедура, която се извършва с цел възстановяване на дъвкателните органи, които са пострадали от кариес, фрактури или други повреди. Това е един от най-често прилаганите стоматологични процедури и има за цел да възстанови функцията, естетиката и здравето на дъвкателния апарат.

Обтурацията се извършва от стоматолог чрез запълване на дупката или повредения участък със специален материал, който обикновено е композитна смола или амалгама. Тази дентална услуга се извършва след отстраняване на кариеса или повредата, която е причина за извършване на процедурата, както и подготовка за запълване.

Това е минимално инвазивна процедура, която може да се извърши в една посещение при стоматолога. Обикновено не се изисква общо наркоза или болезнено лечение, което създава удобство за пациентите. При необходимост, може да се постави локална анестезия.

Какви са предимствата на денталната услуга?

Тази услуга има няколко значителни предимства и играе ключова роля в здравословното състояние на устната кухина. Това са:

  • Възстановява функцията на зъбите – възстановява загубената или увредена част от зъба, като по този начин му позволява да изпълнява своята функция при хранене и говорене. Зъбите с пломби могат да се използват нормално, без да предизвикват дискомфорт;
  • Подобрява естетиката – процеса по запълване на празнините се извършва в цвят, който да съответства на този на съществуващите дъвкателни органи, което прави резултатите незабележими;
  • Предотвратява развитието на кариес – запълва празнините и дупките, които са известни като места за задържане на хранителни остатъци и развиване на патогенни бактерии. Това помага да се предотврати развитието на кариес и да се запази здравето на устната кухина;
  • Удължава живота на зъбите – предпазва дъвкателните органи от допълнителни повреди и помага да се запази тяхната структура. Те могат да предотвратят уголемяването и задълбочаването на кариеса, което да доведе до загуба на целия дъвкателен орган или необходимост от кореново лечение.

Обтурацията може да се извършва на всеки дъвкателен орган, като в зависимост от структурата му, разположението и видимостта се определя и материала, който се използва. В Medical Dent работим с такива материали, които да не се различават от естествения цвят и да придадат естетическа издържаност на усмивката ви.

Защо Medical Dent е правилното място за лечението на вашите зъби?

Въпреки че обтурацията представлява рутинна процедура, която се прилага във всеки стоматологичен кабинет, значението на обтурацията е подценено.

От правилното извършване на услугата, качественото запълване на празното пространство и предварителната обработка на повърхността зависят комфорта, функционалността и дълготрайното поддържане на добро здраве.

От дентална клиника Medical Dent разполагаме с екип от опитни професионалисти, които познават до съвършенство процедурата и нейните тънкости.

Работим само с качествени материали, които да осигурят дълготрайност на постигнатите резултати, а цените, на които работим, са повече от отлични.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button