Show Menu

Полезни факти за вашите резци

Полезни факти за вашите резци
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация

Знаете ли, че имате 8 резци, разположени в устната ви кухина. Всъщност, резците са тези зъби, които са позиционирани в предната част на горната и долна челюст, между кучешките зъби. Принципно резците имат по един корен, за разлика от кътниците, които имат по два или три. Шестте зъба, които се намират най-отпред, включващи кучешките и резците, се наричат колективно предни зъби. Те са от изключителна важност за красивата ви и блестяща усмивка. Много хора предпочитат да решат евентуалните си проблеми с тези зъби, чрез поставянето на импланти, с цел да си гарантират красива и бяла усмивка.

Представяме ви типовете резци, които съществуват в зъбната кухина:

  • Централните резци са тези, разположени най-отпред на челюстите. Най-големите резци за именно горните централни. Те са и тези, които са най-видими, когато човек се усмихне.
  • Страничните резци са двата зъба, позиционирани отляво и отдясно на централните резци.

Именно резците са първите бебешки зъбки, които изникват и първите, които се сменят с постоянни.

Каква е функцията на резците?

Основната функция на резците е да разкъсват храната на по-малки и лесно смилаеми хапки. Освен че имат първостепенна важност за нормалното дъвчене на каквато и да е храна, предните резци са и с естетична функция. Това е така, защото те се виждат, докато се смеете, говорите или се усмихвате.

Кои са най-често срещаните проблеми с резците?

Един от най-разпространените проблеми с резците е така наречената малоклузия или нарушение на нормалното положение на зъбите. Разбира се, това е абсолютно поправим проблем, но за целта е нужна консултация с ортодонт, вследствие на което се препоръчват най-подходящите брекети, за да се започне лечение.

За много проблеми с резците се намира решение с поставянето на зъбни импланти, с цел да се запази красотата на усмивката.

За да предпазите максимално белотата и здравето на резците си е добре да ги миете поне два пъти на ден. Използването на конец за зъби за отстраняване на натрупалата се плака, също е един от задължителните методи за стриктна хигиена. 

Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.