Show Menu

Полезни факти за вашите резци

Полезни факти за вашите резци
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Знаете ли, че имате 8 резци, разположени в устната ви кухина. Всъщност, резците са тези зъби, които са позиционирани в предната част на горната и долна челюст, между кучешките зъби. Принципно резците имат по един корен, за разлика от кътниците, които имат по два или три. Шестте зъба, които се намират най-отпред, включващи кучешките и резците, се наричат колективно предни зъби. Те са от изключителна важност за красивата ви и блестяща усмивка. Много хора предпочитат да решат евентуалните си проблеми с тези зъби, чрез поставянето на импланти, с цел да си гарантират красива и бяла усмивка.

Представяме ви типовете резци, които съществуват в зъбната кухина:

  • Централните резци са тези, разположени най-отпред на челюстите. Най-големите резци за именно горните централни. Те са и тези, които са най-видими, когато човек се усмихне.
  • Страничните резци са двата зъба, позиционирани отляво и отдясно на централните резци.

Именно резците са първите бебешки зъбки, които изникват и първите, които се сменят с постоянни.

Каква е функцията на резците?

Основната функция на резците е да разкъсват храната на по-малки и лесно смилаеми хапки. Освен че имат първостепенна важност за нормалното дъвчене на каквато и да е храна, предните резци са и с естетична функция. Това е така, защото те се виждат, докато се смеете, говорите или се усмихвате.

Кои са най-често срещаните проблеми с резците?

Един от най-разпространените проблеми с резците е така наречената малоклузия или нарушение на нормалното положение на зъбите. Разбира се, това е абсолютно поправим проблем, но за целта е нужна консултация с ортодонт, вследствие на което се препоръчват най-подходящите брекети, за да се започне лечение.

За много проблеми с резците се намира решение с поставянето на зъбни импланти, с цел да се запази красотата на усмивката.

За да предпазите максимално белотата и здравето на резците си е добре да ги миете поне два пъти на ден. Използването на конец за зъби за отстраняване на натрупалата се плака, също е един от задължителните методи за стриктна хигиена. 

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.