Предимства и недостатъци на електрическата четка за зъби

Спазването на добра устна хигиена е в  основата на добре поддържаната и красива усмивка. Едно от най-важните пособия, които да ви помогнат за премахването на замърсяванията и поддържане на подходяща бактериална среда, е четката за зъби.

През последните години се популяризира значително електрическият вариант, който предлага много предимства и може да се открие свободно в търговската мрежа.

Какви са предимствата на електрическата четка за зъби? Има ли недостатъци? Това ще разберете от нашия екип. От дентална клиника Medical Dent споделяме следното по темата.

Какви са предимствата на електрическата четка за зъби?

Това е популярно почистващо средство, което разполага с ключови предимства:

 1. Високоефективно почистване – те се движат автоматично, като за целта използват висока честота. Това, от своя страна, прави почистването по-ефективно. Технологията на вибрации или въртене осигурява за качественото отстраняване на замърсяванията от зъбното и междузъбното пространство, като по този начин предпазва от натрупване на зъбна плака и зъбен камък.
 2. Грижа за венците – освен за дъвкателните ви органи, трябва  да помислите още и за венците. Щателното почистване е почти невъзможно с обикновен модел, поради голямото количество остатъчна храна, която се съхранява подвенечно. Чрез вибрациите и иновативната технология, всички замърсявания се премахват, дори и на труднодостъпните места, което предпазва от гингивит и пародонтоза. Освен това, някои от най-съвременните модели притежават сензори и при достигането до венците дават сигнал да извършвате по-малък натиск, като предпазват от нараняване и раздразнение на венците.
 3. Спестява време и усилие – използвайки като почистващо средство с автоматично действие, вие си спестявате усилието от четкането, защото не се налага да извършвате почти никакви движения и осъществявате минимален натиск. Цялото движение се ръководи от устройството. Освен това, за време от минута или две, ще достигнете такава степен на чистота, която с обикновена четка за зъби ще ви бъде трудно дори за пет минути.
 4. Лесна поддръжка – единственото, от което се нуждае това устройство, е зареждане. Зарядното е предоставено в комплекта, заедно с накрайниците, които са сменяеми.

Има ли недостатъци електрическата четка за зъби?

Освен предимства обаче, това пособие за почистване разполага и с недостатъци, като:

 • по-висока цена – за разлика от обикновените модели, електрическите се характеризират със значително по-високо ценово изражение, което варира от варианта, който предпочитате.  Моделите с ултразвукова технология са по-скъпоструващи;
 • необходимост от зареждане – това може да се окаже неудобство и проблем, особено ако забравите да заредите своето почистващо средство, или се намирате на място, където нямате достъп до електричество. Зависимостта от електрозахранване се явява основен недостатък;
 • чувствителност – при свръхчувствителност на венците и дъвкателните органи, е възможно да изпитате дискомфорт по време на употреба;
 • шум – за разлика от стандартния вариант, който е безшумен поради механичната си работа, електрическите модели шумят. По-сензитивните хора могат да почувстват раздразнение от този шум, макар и да бъде минимален.

Как да изберем електрическа четка за зъби?

За да изберете най-оптималния вариант, трябва да съобразите следните характеристики:

 • тип – преценете дали търсите модел за възрастни или за деца. Детските са специално създадени да не предизвикват раздразнения, дори при по-голяма чувствителност, а режимите на работа са по-деликатни;
 • дизайн – моделите могат да се различават и по дизайна на накрайниците, на самата електрическа четка и от цветовете. Има едноцветни, двуцветни и дори шарени пособия. Изберете най-подходящото. Детските варианти са по-атрактивни;
 • технология – четките за зъби, които работят с ултразвук, са едни от най-популярните. За да осигурят щателно почистване, те използват ултразвукова технология, която отстранява замърсяванията в дълбочина. Освен това разполагат с различни работни режими;
 • комплект – повечето предложения на пазара включват поставка за зареждане, свързана с кабел, снемаема глава или дори накрайник подарък. Има и такива, включващи паста, вода за уста и други продукти като подарък.

Защо да се консултирате със специалистите от Medical Dent?

Изборът на подходящо средство за почистване на зъби, независимо дали е с електрическо или механично устройство, може да бъде труден. Това се дължи на голямото разнообразие от модели, което може да се открие на пазара.

Доверете се на квалификацията, опита и познанията на нашите специалисти от дентална клиника Medical Dent, които да ви помогнат да откриете правилната четка за зъби.

Освен чрез консултации, ние можем да ви помогнем и в оценка на вашата хигиена и състояние. Заедно ще следим състоянието на вашата усмивка и при зараждащ се проблем ще го отстраним веднага.

Цените на услугите ни са достъпни, а подходът, който имаме към всеки пациент, е индивидуален.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button