Какво е шиечен кариес и как се лекува?

Структурата на зъба включва надвенечна и подвенечна част – емайл, дентин, пулпа, венец, периодонт, нервно влакно, артериални и венозни съдове, корен, коренов канал. Има обаче и една междинна точка, позната още като шийка. Тя се намира на ръба на венеца, където е границата между видимата и невидимата част на дъвкателния орган.

При лоша хигиена, грешна техника на измиване и други фактори, шийката може да бъде засегната и да се формира шиечен кариес.

Научете повече за него, какви са причините за появата му, симптомите, по които да го познаете и методите на лечение от нас – дентална клиника Medical Dent.

Какво представлява шиечния кариес и как да го разпознаете?

Шиечният кариес е вид кариозен процес, който засяга зъбите в областта на шийката им, в непосредствена  близост до венците. Той често се развива поради неправилна грижа за устната кухина, неправилно хранене,  а в някои случаи и чрез натиск върху дъвкателните органи, който води до износване на емайла. Това е често срещано при състоянието бруксизъм.

Като друга популярна причина за появата на шиечен кариес се определя и повишената киселинност в устата, което може да се дължи на някои здравословни проблеми, най-често стомашни, като гастроезофагеален рефлукс.

Характерно за това състояние е деминерализацията на минералната субстанция, вследствие на което биват засегнати емайла и дентина.

Основните симптоми на протичането на кариозен процес в областта на шийката са:

  • поява на бяло петно в основата на коронката, което на  по-късен етап се разпространява до ръба, където започва венеца;
  • промяната на цвета е индикация на задълбочаване на състоянието. Може да придобие кафяв или дори черен оттенък;
  • нарушаване на цялата повърхност на емайла;
  • болка и чувствителност при консумирането на топли и студени храни и напитки.

Кои са методите на лечение?

За лечението на това състояние е необходима консултация с дентален специалист, който да оцени състоянието ви и да прецени в коя степен на развитие е шиечният кариес.

След диагностициране на проблема е време за неговото разрешаване.

В по-леки случаи засегнатите тъкани следва да бъдат премахнати и да бъдат възстановени с обтурация с различни естетични материали, като фотополимер, който придава естетика на зъба и премахва несъвършенствата.

При по-сериозна степен на развитие и засягане на пулпата, може да се наложи умъртвяване на зъба и провеждане лечение на коренови канали.

За лечението е важно да се доверите на професионалисти с доказан опит, които разполагат с висококачествена и ефективна апаратура за минимално инвазивни процедури.

Много е важно да се вземат навременни мерки, за да се спаси дъвкателния орган.

Защо да изберете специалистите от Medical Dent за лечение на шиечни кариеси?

Понякога идентифицирането на проблема може да ви затрудни, особено ако гледате с просто око и нямате познания в областта на стоматологията. Шиечният кариес е и много по-труднозабележим поради своето гранично разположение между видимата и невидимата част на зъба.

В дентална клиника Medical Dent ще се погрижим за вашето състояние, след като направим подробна оценка на устната кухина, споделите с нас вашите симптоми и проверим степента на усложняване.

Нашият подход е индивидуален към всеки пациент, съобразен с проблема, степента на развитие, специфични нужди, като алергии и непоносимост и други.

Цените на услугите ни са достъпни, а качеството им безупречно. С Medical Dent ще се радвате на добро орално здраве и ще забравите за неприятната болка.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

#1 Medical Dent Clinic

Запишете своята консултация при нас!

Запазете час при нас за безплатна консултация, с цел да изготвим прецизен персонален план за Вашия дентален случай. Доверете се на дългогодишния опит, професионализма и прецизната работа на нашия екип.

Medical Dent © 2023 Всички Права Запазени • Уеб Дизайн от Вектори Дизайн • Дигитална Агенция

Call Now Button