Как да се справим с жълтите зъби?

Жълтите зъби са проблем, с който повечето хора се сблъскват в днешно време. Въпреки че не е нещо опасно или силно притеснително, може да повлияе на естетиката на усмивката, а това пряко касае и самочувствието.

Как да се справите със жълтите петна и кои са най-честите причини за възникване? Разберете повече за основните фактори, които имат влияние, както и методите за превенция в ежедневната рутина и стоматологията, които споделяме от дентална клиника Medical Dent.

Жълтите зъби – липса на естетика и самочувствие

Петната с по-жълтеникав оттенък по зъбната повърхност могат значително да намалят увереността ви при усмихване или дори провеждане на разговор. Това често води до нежелание за социални контакти и може да окаже влияние върху личните и професионални взаимоотношения.

Неблагоприятният ефект често се дължи на факта, че в повечето случаи хората асоциират пожълтяването с лоша устна хигиена, което кара страдащите от този проблем да чувстват дискомфорт и да се дистанцират от околните.

Кои са най-честите причини за пожълтяване на зъбите?

Има много фактори, които могат да окажат влияние и в съвкупност или отделно, да доведат до пожълтяване на дъвкателните органи. Сред най-често срещаните такива, които имат значително влияние върху цвета се определят:

  1. Консумация на оцветяващи храни и напитки – колкото и да са изкушаващи и вкусни, някои храни и напитки, като кафе, червено вино, черен чай, както и консумацията на някои плодове и зеленчуци, като боровинки и цвекло, могат да доведат до поява на пигменти върху зъбния емайл.
  2. Тютюнопушене – в състава на цигарите се включва никотин и катран, които се явяват много силни оцветители на зъбите.
  3. Лоша орална хигиена – нередовното и неправилното миене на дъвкателните органи може да доведе до натрупването на зъбна плака и формирането на зъбен камък, които от своя страна придават жълтеникав цвят в шиечната им част, която може да се разпространи и да жълтее допълнително с времето.
  4. Възраст и износване – с напредване на възрастта, зъбният емайл се изтънява, което позволява на по-тъмния дентин да се открои.
  5. Заболявания и терапии – някои лекарства, медицински състояния и терапии могат да променят цвета и да допринесат за жълтия нюанс на дъвкателните органи.

Това състояние може да възникне при всеки – при бебе, при дете и при възрастни хора. Въпреки че са най-застрашени възрастните, ключово за опазването на оралното здраве и естетика на усмивката, е правилната грижа.

Как да се справите с жълтите зъби?

Въпреки че оцветяването на дъвкателните органи в жълт оттенък е често срещано и донякъде очаквано, може да бъде възпрепятствано или дори отстранено. Вижте някои от мерките, които нашите специалисти споделят с вас:

  1. Намалете консумацията на храни и напитки, които оцветяват – препоръчително е да ограничите гореизброените храни и напитки, за да съхраните естествения цвят на зъбите си и да възпрепятствате тяхното пожълтяване. Ако все пак ги консумирате, но не искате жълт оттенък или петна, може да използвате сламка, като по този начин ще сведете до минимум контакта на оцветителите с дъвкателната повърхност. 
  2. Подобрете устната си хигиена – редовното миене на зъбите поне два пъти на ден с висококачествена паста, използването на конец и вода за уста могат значително да намалят пожълтяването. Редовните посещения при зъболекар също са от ключово значение, за да се уверите, че се грижите за оралната хигиена на високо ниво. Употребата на избелваща паста за зъби също крие ключови предимства, които могат да подпомогнат възвръщането на естествената белота и отстраняване на жълтите петна.
  3. Избелване на зъби –  клиничното избелване или такова в домашни условия, контролирано от дентален специалист, може значително да ви помогне да се справите с проблема и жълтите петна. Тези методи са ефективни и могат да премахнат дълбоките пигментации.

Това са някои от основните методи, чрез които може да се отървете от пожълтяването или да го възпрепятствате. Ако не можете да се справите самостоятелно, от екипа на Medical Dent сме тук, за да ви помогнем в мисия “Блестяща и бяла усмивка”.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button