Show Menu

Често задавани въпроси за пародонтология

Често задавани въпроси за пародонтология
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Как се лекуват оголените зъбни шийки?

Съществуват определени хирургични манипулации с цел естетичното покритие с венец на подобни коренови оголвания. На първо място, обаче трябва да се открие причината за отдръпването на венците. Генерално те могат да са три: пародонтално възпаление, оклузална травма или грешна техника на четкане на зъбите. След отстраняването на причинителя на оголването, могат да се предприемат съответни действия за покриването на оголените корени.

Medical Dent

Как се лекува стопената кост?

За лечението на стопената кост има много методи, но първо трябва да се изолира причината за стопяването й. Най-често това е пародонтално заболяване около един или няколко зъба.

Medical Dent

Има ли съвременно лечение за пародонтита?

Пародонтитът е заболяване на зъбодържащия апарат. Изразява се в „стопяване” на костта, което във времето се задълбочава – появяват се джобове, а зъбите се разклащат и започват да падат. Лечението се провежда под формата на чести професионални почиствания. Периодично се налага по-дълбоко почистване (кюретаж), замервания на дълбочината на джобовете, а в някои случаи и антибиотично лечение.

Medical Dent

Как се лекува пародонтит в напреднал стадии?

Основен причинител на пародонтита са бактериите живеещи в зъбният камък и плаката. Много често при пародонтит зъбният камък се намира дълбоко, под линията на венеца. Ето защо  пародонтологичното лечение включва процедури, целящи дълбокото почистване на зъбният камък - кюретаж и заглаждане на кореновата повърхност, както и прилагането на определени медикаменти с които да се премахнат бактериите причинители на пародонтитът. С цел пълното премахване на бактериите причиняващи възпаление в устата най-често се налага и отстраняването на некачествени пломби и коронки които задържат под ръбовете си плака.

Medical Dent

Как се лекуват пародонтални джобове?

При наличие на пародонтални джобове е възможна редукцията им с диоден лазер. Доколко мм е допустимо, зависи от биологичното пространство, т.е. разстоянието до костта.

Medical Dent

Какво означава лазерно реконтуриране на венец?

Лазерното реконтуриране на венец с лазер най-често се извършва комплексно като процедура при естетични реконструкции на предните зъби с фасети. В този случай то има козметичен ефект. Минуси при тази манипулация няма, напълно безвредна и безкръвна процедура е, която извършваме рутинно.

Medical Dent

Как се лекува хроничен периодонтит?

Хроничният периодонтит най-често се появява в резултат на некачествено лечение на каналите на зъба. Причина за появата му е инфекция която възниква в недобре почистените канали. За лечението на хроничен периодонтит е необходимо адекватно прохождане, дезинфекциране и херметично запълване на кореновите канали. Подпомагането на тези ендодонтски процедури с микроскоп дава гаранция за качествено и бързо справяне с проблема.

Medical Dent

Какво включва процедурата професионално почистване на зъбите?

Това е процедура на периодично почистване на натрупан зъбен камък и налепи. Провежда се с ултразвук и инструменти, наречени кюрети, както и апарат, който полира зъбите със специален прах (Air flow). Целта на процедурата е отстраняването на зъбния камък и налепи, които са богата на микроби среда, травират венците и ги поддържат възпалени. Те започват да кървят, а с времето състоянието става и по-сериозно. Процедурата се провежда поне два пъти годишно – в зависимост от случая.

Medical Dent

Какво представлява пародонталната болест?

Думата пародонт буквално значи „около зъба”. Пародонталните болести са сериозни бактериални инфекциозни заболявания, които разрушават пародонталните влакна и костта, която придържа зъбите. Оставена нелекувана, пародонталната болест води до загуба на зъба. Има много форми на пародонтална болест:

  • Гингивит
  • Хроничен пародонтит
  • Агресивен пародонтит
  • Пародонтит, свързан с общи заболявания
  • Некротизиращ пародонтит
Medical Dent

Нормално ли е венците ми да кървят, когато си мия зъбите?

Кървенето на венците е един от признаците на пародонталната болест. Приемете венците си като кожата на ръцете си. Ако Вашите ръце кървяха всеки, път когато ги миете, щяхте да сте сигурни, че има някакъв проблем с тях. Има редица белези на пародонталната болест като:

Зачервени, оточни и болезнени венци

Кървене при миене, почистване с конец или консумиране на твърда храна

Клатещи се или раздалечаващи се зъби

Гной между зъбите или венците

Рани в устата

Постоянен лош дъх

Промяна в контактването на вашите зъби когато отхапвате

Промяна в пасването на частична протеза

Medical Dent

Как можем да лекуваме кървящите венци ? Възможно ли е венците да кървят и от стрес?

Кървенето на венците може да бъде причинено от много фактори локално в устата, а също така и от някои общи заболявания. На първо място е нужна консултация със специалист, за да се установи точната причина за кървенето и след това да се предприемат мерки за овладяването му.

Medical Dent

Какво са пародонталните джобове?

Вашата кост и пародонтални тъкани трябва да стоят плътно около зъба като стегната яка около врата ви. Когато имате пародонтит, тези тъкани се разрушават и формират пародонтални джобове. С течение на времето тези джобове увеличават дълбочината си.

Medical Dent

Може ли при почистване на зъбен камък да се възпали венеца?

Почистването на зъбен камък и професионалното полиране на зъбите целят да се ограничи възпалението на венците. Това е процедура, която е желателно да се извършва на всеки 6 месеца или на по-кратки интервали, според индивидуалното състояние на пациента. При по-силно възпаление се налага да се осъществят няколко последователни посещения, за да се овладее процеса. Пациентът се информира за индивидуалните средства за орална хигиена (интердентални четки, конец за зъби и вода за уста), които трябва да използва. Възможно е след почистването на зъбен камък да има преходно зачервяване и лек дискомфорт във венците, които отшумяват за няколко дни.

Medical Dent

Какъв е рискът да развия пародонтална болест?

Милиони хора имат пародонтит и не знаят за това. Смята се, че над 1/3 от хората, навършили 30 години, имат някаква форма на пародонтално заболяване.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.