Show Menu

Как се извършва лечението на пулпит?

Как се извършва лечението на пулпит?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Ако усещате повишена чувствителност в областта на дъвкателните органи, не бива да подценявате това състояние. Най-често се проявява при хранене или консумация на напитки, които са студени или топли.

Това може да бъде признак за начални признаци на възпалени венци, но има възможност и да сигнализира за нещо повече от това, а именно пулпит. Какво представлява пулпитът, кои зъби може да засегне, как се лекува и какво трябва да знаете за процедурата по премахването му?

Експертите от нашата дентална клиника Medical Dent, споделят основните характеристики, които е важно да научите относно пулпита и методите за неговото лечение.

Какво представлява пулпита?

Всеки зъб притежава кухина, наречена зъбна пулпа. В нея се съдържат всички кръвоносни съдове и нерви. Състоянието ѝ, както и целостта ѝ определят до голяма степен цялостната оценка на зъба.

Понякога, поради различни причини, зъбната пулпа може да бъде обект на възпалителни процеси. Това състояние се нарича пулпит на зъб и е често срещано.

Като едни от най-честите причини за възникването му, се определят следните няколко:

 • кариес – най-често срещаната причина за възпаление на пулпата, е неизлекуван кариес, при което има усложнения;
 • травма – тя може да бъде механична, термична, химична;
 • пародонтит – при напреднало възпалителен процес на хроничен пародонтит, зъбната кухина се инфектира.

Този възпалителен процес е съпроводен от симптоми, които могат да бъдат объркани с чувствителност на венците или повърхностен кариес. Те са:

 • чувствителност при консумация на топло или студено;
 • чувство за пулсиране в зъба;
 • болка.

Вторият признак е по-рядко срещан и има незадължителен характер, докато първият се проявява в почти всички случаи. Независимо дали имате само един, два или и трите симптома, посещението при вашия дентален специалист е от първостепенна важност.

Защо е важно да предприемете навременно лечение на пулпит?

Ако искате да запазите целостта на зъба си, както и не желаете да достигате до умъртвяването му, трябва да обърнете внимание на състоянието си още при проява на първите симптоми. Това представлява възпалителен процес, който е почти необратим, особено при силно засегната кухина.

Ако успеете да овладеете ситуацията още в начална фаза, с добър дентален специалист, който да ви помогне, може да не се достига до умъртвяване. Ако неглижирате състоянието прекалено дълго, може да се достигне до цялостна загуба на дъвкателния орган.

Как се провежда лечението на пулпит?

Начинът за излекуване на възпалението и засягането на пулпата, когато вече е диагностицирано наличието на такова, е чрез провеждане на кореново лечение, което е част от ендодонтската дентална медицина. За овладяването, премахване на възпалението и възпрепятстване на разпространението, следва да бъдат премахнати некротичните тъкани и нерви.

Това кореново лечение се извършва в следните няколко стъпки:

 1. Поставяне на локална анестезия за обезболяване.
 2. Направа на отвор, който да позволи достигането до кореновите канали.
 3. Почистване на кариозната инфектирана тъкан, която е достигнала до зъбната кухина.
 4. Използване на специални ендодонтски инструменти, които служат за разширението на отвора до такава степен, че да може да бъде извършено кореновото лечение.
 5. Използване на пълнежни материали, с които да се запълнят почистените канали.
 6. Ако състоянието на дъвкателния орган се характеризира с отслабване на цялостната структура, може да се извърши допълнителна процедура по поставяне на щифтове или коронка на зъб.
 7. След запълване на каналите, следва пломбиране на зъба.

Ако дъвкателният орган е неспасяем, поради напреднало разрушаване на кухината, той трябва да бъде изваден. По преценка на денталния специалист, както и при необходимост, поради усложнено състояние, може да се предприеме антибиотично лечение след процедурата, което да помогне за възстановяването.

Защо да се доверите на Medical Dent?

Правилното лечение на пулпита е важно за съхранението на целостта на вашите дъвкателни органи. Несъмнено задачата е нелека и изисква професионални знания и умения в областта на денталната медицина.

Да откриете специалист, който да съчетава усърдност, трудолюбивост, професионализъм, опит и работа със скъпоструващо иновативно оборудване, е трудна задача.

Доверявайки се на нашата дентална клиника Medical Dent, вие ще получите възможност за реална оценка на състоянието на вашата устна кухина, диагностициране наличието на проблема, както и навременното му отстраняване, което ще спаси вашия зъб.

Ние предоставяме възможност за извършване на процедурата по премахване на възпалените тъкани, както на млечни зъби, така и на постоянни, а дори и на мъдреци на достъпни цени.

Доверявайки се на Medical Dent, вие ще забравите неприятното чувство за болка и уязвимост от топло и студено и много скоро ще можете да се храните без никакви притеснения!

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Ендодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.