Show Menu

10 основни причини за чувствителни зъби /част 2/

10 основни причини за чувствителни зъби /част 2/
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация

Често ли ви се е случвало да изпитвате остра болка при пиенето на студени напитки, похапването на сладолед или много сладки десерти? Най-вероятно имате прекалено чувствителни зъби, което пък е един често срещан проблем, който изисква комплексна грижа.

Представяме ви няколко причини, които трябва да знаете, че е напълно вероятно да дразнят зъбите ви и да рефлектират върху чувствителността им.

  • Винаги си избирате паста за зъби с избелващ ефект – може и да сте изненадани, но пастите за зъби, съдържащи специални избелващи агенти, всъщност имат доста силен ефект върху нервите на зъбите ви. Точно затова, много хора наблягащи основно на подобни пасти, за да подобрят цвета на емайла, практически засилват чувствителността на зъба. Съветваме ви, вместо да прибягвате до пасти “с избелващ ефект“, то да предприемете клинично избелване на зъбите си при специалист. Така ще инвестирате в красотата и здравето на усмивката си и ще си гарантирате спокойствие.
  • Ползвате некачествена вода за уста – също както при пастата, така и при водата за уста, ефектът може да бъде обратния на този, който търсите. Много води за уста съдържат алкохол и други химикали, които събуждат чувствителността на зъбите. Тук отново, за да си гарантирате качествена грижа за устната кухина, трябва да посетите стоматологичния кабинет.
  • Страдате от възпалени венци – много често чувствителните зъби могат да са резултат от възпаление на венците или друга инфекция, но вие да не можете да забележите това. Затова не трябва да забравяте за редовните профилактични прегледи при стоматолога, за да поддържате доброто здраве на усмивката си.
  • Не измивате добре плаката по зъбите – запомнете, че ако пропускате четкането на зъбите и ползването на конец, то вие не премахвате цялата плака от устната кухина. А това се явява причина за чувствителността на зъбите, тъй като застоялата плака уврежда емайла и достига до нервите.
  • Възстановявате се от дентална процедура – ако скоро сте се подлагали на процедура като избелване на зъбите, поставяне на коронка или нещо друго, то е напълно вероятно те да са изострили чувствителността си за кратък период. Понякога подобни процедури имат различни последствия, но със сигурност не е нещо, което да ви притеснява, ако сте се доверили на точния специалист.
  • Имате пукнат зъб – ако зъбът ви има пукнатина и не е лекуван, то е нормално да изпитвате болка при приемане на определени храни и напитки.       

   

Запомнете, че профилактичните прегледи са гаранцията ви за здрава и красива усмивка.

Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.