10 основни причини за чувствителни зъби

Често ли ви се е случвало да изпитвате остра болка при пиенето на студени напитки, похапването на сладолед или много сладки десерти? Най-вероятно имате прекалено чувствителни зъби, което пък е един често срещан проблем, който изисква комплексна грижа. Чувствителността е често срещан проблем при много хора. И в повечето случаи, не всеки е наясно как да се пребори с него.

За да се справите с този проблем, е добре да сте запознати с първоизточниците му. Така ще можете и да подобрите здравето на устната си кухина, като цяло и да се радвате на любимите си храни и напитки. Трябва да знаете и че чувствителните дъвкателни органи могат да са резултат от възпалителен процес като пародонтоза, затова е добре да предприемете отрано действия за лечението на подобни заболявания.

Представяме ви няколко причини, които трябва да знаете, че е напълно вероятно да дразнят дъвкателните ви органи и да рефлектират върху чувствителността им.

Четкате прекалено силно

Понякога чувствителността идва, именно от прекаления натиск върху зъбите и венците, при четкане. Решението е да прибегнете до специална четка, която може да ви препоръча и стоматологът ви. Четката, която използвате, е препоръчително да бъде с меки влакна, но не прекалено меки. Съветът от нас е да се допитате до зъболекаря си.

Ядете често храни, богати на киселини

Ако сте предразположени към чувствителни дъвкателни органи, то по-добре избягвате храни, като доматен сок, цитрусови плодове и други подобни, тъй като киселините дразнят нервите им. Така само ще задълбочавате проблема и ще възпрепятствате лечението му.

Скърцането със зъби

Една от основните причини за чувствителни зъби, въпреки че зъбният емайл е една от най-здравите тъкани в човешкото тяло, то скърцането сериозно може да го увреди. Триенето между повърхностите на дъвкателните апарати изтънява емайла, откривайки средния им слой, който пък съдържа кухите тръбички, водещи до нерва. Така вие, без да усещате, вие самостоятелно ги превръщате в чувствителни, защото увреждате целостта на емайла. Посъветвайте се със стоматолога си, за да ви препоръча добри протектори, които ще ви пазят нощем от този вреден навик.

Имате проблем със стара пломба

Понякога стари пломби, които вече сте забравили, всъщност може да задържат храна в процепи, които са се появили в последствие.

Винаги си избирате паста с избелващ ефект

Може и да сте изненадани, но пастите, съдържащи специални избелващи агенти, всъщност имат доста силен ефект върху нерва. Точно затова, много хора наблягащи основно на подобни пасти, за да подобрят цвета на емайла, практически засилват чувствителността на зъба. Съветваме ви, вместо да прибягвате до пасти “с избелващ ефект“, то да предприемете клинично избелване при специалист. Така ще инвестирате в красотата и здравето на усмивката си и ще си гарантирате спокойствие.

Ползвате некачествена вода за уста

Също както при пастата, така и при водата за уста, ефектът може да бъде обратния на този, който търсите. Много води за уста съдържат алкохол и други химикали, които правят зъбите чувствителни. Тук отново, за да си гарантирате качествена грижа за устната кухина, трябва да посетите стоматологичния кабинет.

Страдате от възпалени венци

Много често чувствителните елементи могат да са резултат от възпаление на венците или друга инфекция, но вие да не можете да забележите това. Затова не трябва да забравяте за редовните профилактични прегледи при стоматолога, за да поддържате доброто здраве на усмивката си.

Не измивате добре плаката по зъбите

Запомнете, че ако пропускате използването на четка, паста и конец, то вие не премахвате цялата плака от устната кухина. А това се явява причина за чувствителни дъвкателни апарати, тъй като застоялата плака уврежда емайла и достига до нервите.

Възстановявате се от дентална процедура

Ако скоро сте се подлагали на процедура като избелване, поставяне на коронка или нещо друго, то е напълно вероятно те да са изострили чувствителността си за кратък период. Понякога подобни процедури имат различни последствия, но със сигурност не е нещо, което да ви притеснява, ако сте се доверили на точния специалист.

Имате пукнат зъб

Ако зъбът ви има пукнатина и не е лекуван, то е нормално да изпитвате болка при приемане на определени храни и напитки и той да бъде чувствителен на различни температури.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button