3-те най-вероятни причини за болката в зъбите

Видовете зъбобол са разнообразни, точно както и причините за тях. От лека болка, усилваща се при горещи и студени храни до продължителното мъчително усещане, засягащо цялата глава – зъбоболът се различава както по интензитет, така и по сила. Дори проблеми със зъбните импланти, понякога могат да бъдат причина за евентуален дискомфорт.

Представяме ви най-разпространените причини за зъбобол, които задължително изискват посещението при стоматолог:

  1. Кариес – това е все по-често срещан проблем, който се забелязва, дори при малки деца до 12 г. Всъщност кариесът представлява бактериална инфекция, която е сериозна опасност за оралното здраве и при липса на лечение, преминава през емайла и достига до нервите и кръвоносните съдове на зъба, превръщайки се в пулпит. Пулпитът предизвиква силно усещане, което се разпространява и към другите зъби и постепенно увеличава риска от счупване на самия дъвкателен орган. Ако усещате пронизваща болка, когато захапете твърда храна, то много вероятно е това да бъде точно кариес.
  2. Пародонтоза – това заболяване на околозъбната тъкан е опасна инфекция, която отдръпва венците от зъбната повърхност, но обикновено не се характеризира със силна и натрапваща се болка, заради което е и самото лечение е често пренебрегвано. Резултатът от подобно заболяване е загуба на повечето зъби, което е причина да бъдете по-наблюдателни към състоянието на венците си, особено ако имате зъбни импланти.
  3. При силна и остра болка от студени и горещи напитки, най-вероятно имате чувствителни зъби, което е в следствие на изтъняване на емайла. Чувствителните зъби също спадат към заболяванията, които много хора не забелязват, пренебрегвайки посещението в стоматологичния кабинет. Смяната на пастата за устна хигиена, внимателното четкане и профилактичните прегледи са задължителни при подобен проблем.

Разбира се, причината за болка не винаги е в самите дъвкателни органи, понякога неприятно болезнено състояние в устната кухина може да е отражение на проблеми със синусите или друга част на главата.

Всяко едно от горепосочените обстоятелства за зъбобол, довежда до сериозни последствия както за вашите естествени дъвкателни органи, така и за зъбните импланти. Точно затова специалистите от дентална клиника Medical Dent съветват, че редовните посещения при стоматолога са препоръчителни, за да имате красива и здрава усмивка, с холивудски блясък.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button