Show Menu

3-те най-вероятни причини за болката в зъбите

3-те най-вероятни причини за болката в зъбите
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Видовете зъбобол са разнообразни, точно както и причините за тях. От лека болка, усилваща се при горещи и студени храни до продължителното мъчително усещане, засягащо цялата глава – зъбоболът се различава както по интензитет, така и по сила. Дори проблеми със зъбните импланти, понякога могат да бъдат причина за евентуален дискомфорт.

Представяме ви най-разпространените причини за болка в зъбите, които задължително изискват посещението при стоматолог:

1. Кариес – това е все по-често срещан проблем, който се забелязва, дори при малки деца до 12 г. Всъщност кариесът представлява бактериална инфекция, която е сериозна опасност за оралното здраве и при липса на лечение, преминава през емайла и достига до нервите и кръвоносните съдове на зъба, превръщайки се в пулпит. Пулпитът предизвиква силна болка, която се разпространява и към другите зъби и постепенно увеличава риска от счупване на самия зъб. Ако усещате пронизваща болка в зъбите, когато захапете твърда храна, то много вероятно е причината да е точно кариес.

2. Пародонтоза – това заболяване на околозъбната тъкан е опасна инфекция, която отдръпва венците от зъбите, но обикновено не се характеризира със силна и натрапваща се болка, заради което е и самото лечение е често пренебрегвано. Резултатът от подобно заболяване е загуба на повечето зъби, което е причина да бъдете по-наблюдателни към състоянието на венците си, особено ако имате зъбни импланти.

3. При силна и остра болка от студени и горещи напитки, най-вероятно имате чувствителни зъби, което е в следствие на изтъняване на емайла на зъбите. Чувствителните зъби също спадат към заболяванията, които много хора не забелязват, пренебрегвайки посещението в стоматологичния кабинет. Смяната на пастата за зъби, внимателното четкане и профилактичните прегледи са задължителни при подобен проблем.

Разбира се, причината за зъбобол не винаги е в самите зъби, понякога неприятната болка в устната кухина може да е отражение на проблеми със синусите или друга част на главата.

Всяка една от горепосочените причини за болка в зъбите, довежда до сериозни последствия както за вашите естествени зъби, така и за зъбните импланти. Точно затова редовните посещения при стоматолога са препоръчителни, за да имате красива и здрава усмивка, с холивудски блясък.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.