Show Menu

Какво да знаете за кореновото лечение?

Какво да знаете за кореновото лечение?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

За тези от вас, които не знаят - ендодонтското лечение представлява лекуване на кореновите канали на зъбите.

Понякога, вследствие на дадена травма, възникват увреждания на самия зъб, които могат да рефлектират както в хоризонтална фрактура на корена, така и във вертикална. Колкото по-близо е увреждането до линията на венеца и колкото по-вертикално е, толкова по-трудно и дълго е съответното възстановяване на здравето на зъба, като в някои случаи се прибягва и до носене на шини.

Кореново лечение е необходимо и в случаи, в които кариесът не е премахнат напълно и е увредил меката тъкан (нерва) на зъба. Ако имате остра болка в зона, в която вече имате лекуван зъб, то е много вероятно да става въпрос точно за засегнати нерви. В подобни ситуации, най-често се прибягва до пълно отстраняване на нерва, чрез ендодонтско лечение.

Благодарение на професионалните ендодонисти и техните опит и умения в областта, всеки зъб може да бъде запазен, като при децата е възможно и да се извърши минимално инвазивно лечение, с цел да се запазят кореновите канали.

Не забравяйте, че един зъб не може да се излекува сам с течение на времето. Ако не предприемете нужните мерки, инфекцията има опасност да се разпространи и ще засегне самата кост, след което ще се стигне до падане на зъба.

Зъбните нерви и кръвоносните съдове на зъба всъщност съставят пулпата – живата тъкан на един зъб. При нелекуване на кариес, тази пулпа има вероятност да се възпали и да образува пулпит. Знаете ли, че всъщност след кариесите, пулпитът е втората най-често срещана причина за остър зъбобол. Пулпитът е силно възпаление и подуване на меката тъкан, която от своя страна оказва натиск върху нерва. По този начин, зъбите стават прекалено чувствителни и се изисква навременно лечение, за да се предотврати екстракция на засегнатия зъб.

При всяко ендодонтско лечение има индивидуални фактори, които определят процеса и срока на лечението, като например отговора на организма на подобни усложнения и състоянието на самия зъб и венеца около него. Това е една от основните причини да не пропускате профилактичните прегледи в стоматологичния кабинет, с цел да бъде кореновото лечение максимално ефективно.   

Вижте и нашите полезни съвети при вадене на ретиниран мъдрец.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Ендодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.