Изгнил корен на зъб – причини и премахване

Изгнилият корен на зъб може да се окаже много по-сериозен проблем, отколкото може би очаквате. Това може да бъде индикация за сериозна инфекция, която се разразява в областта на кореновата система на зъба и да доведе до сериозен зъбобол

За целта е необходимо да реагирате навременно и да се доверите на специалисти в областта на стоматологията, които да се справят със състоянието и да ви спестят дискомфорта и тревогите.

Научете повече за състоянието, причините, симптомите и мерките, които следва да бъдат взети в следващите редове, които от дентална клиника Medical Dent споделяме с вас.

Причини за наличие на изгнил корен на зъб

Наличието на изгнил корен е сериозно състояние, което влияе на функционалността на целия зъб. Когато състоянието се овладее навреме, дъвкателният орган може да бъде спасен.

Основните причини за създаването на този проблем са:

  • лоша орална хигиена – тя води до инфектиране на околните тъкани, вследствие на натрупани патогени, плака и зъбен камък. Те, от своя страна, проникват в междузъбното пространство и могат да достигнат до кореновата система;
  • дълбок кариес – някои кариеси, които не биват лекувани навреме, могат да атакуват не само повърхностния слой на зъбната структура, но и в дълбочина – в дентина и пулпата. Това може да причини изгниване и необходимост от провеждане на лечение на коренови канали за спасяването на дъвкателните органи;
  • травма – по-сериозната травма на зъба може да доведе до повреда на кореновата система, в резултат на което тя да се превърне в изгнила.

Някои от симптомите, които могат да подскажат за това състояние са чувствителност към горещи и студени храни и напитки, подуване на венците около засегнатия дъвкателен орган, лош дъх. Сред по-сериозните и неприятните такива са остра и силна болка, която може да бъде както по време на дъвчене, така и в покой на устната кухина.

Премахване на изгнил корен

Ефективното премахване изисква намесата на професионалист в областта на стоматологията.

От дентална клиника Medical Dent предлагаме най-съвременни методи за лечение на този проблем, включително ендодонтско лечение, при което се запазва функционалността на дъвкателния орган чрез умъртвяване на нерва и запълването на кореновата система със специален материал.

При този случай се елиминира инфекцията и се възстановява здравословното състояние. При по-сложни случаи може да се наложи екстракция на зъб. За да се възстанови целостта и красотата на вашата усмивка може да се прибегне към поставяне на зъбни импланти или зъбни протези.

Както имплантирането, така и протетичното възстановяване притежават значителни предимства, които позволяват запазване на функционалността и естетиката на усмивкат за дълго време.

Защо Medical Dent е правилното място за премахване на изгнил корен на зъб?

Както при дърветата, кореновата система е най-важната не само за вида на растенията, но и за тяхната дълготрайност. Същото е при зъбите

Ако процесът по гниене на корена не бъде спрян навреме и не се вземат ефективни мерки за възстановяване на здравето на устната кухина, може да се достигне до неприятни последствия, като силна болезненост, оток, повишена телесна температура и дори необходимост от екстракция на дъвкателния орган.

За целта от Medical Dent извършваме щателни прегледи на устната кухина, за да преценим наличието на дадения проблем и след диагностицирането му да вземем най-адекватните мерки за отстраняването му.

Целим максималния комфорт на нашите пациенти и по време на инвазивните процедури използваме местна анестезия, която да обезболи проблемното място, върху  което работим. На по-късен етап, след отстраняването на изгнилия корен, ще ви дадем персонализирани насоки за грижа и превенция в домашни условия.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button