Show Menu

Кореново лечение на зъб с микроскоп - цена

Кореново лечение на зъб с микроскоп - цена
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Кореново лечение на зъб с микроскоп: същност и цена

В предишна статия описахме същината на кореновото лечение. Когато при него се използва микроскоп, процесът се променя. Нека да разгледаме какво представлява кореновото лечение на зъб с микроскоп, кога се прилага и каква е неговата цена.

Какво всъщност е кореново лечение на зъб с микроскоп?

Кореновото лечение на зъб с микроскоп е процедура, при която се третират зъбните нерви.

Кога се налага кореново лечение на зъб с микроскоп?

Кореновото лечение на зъб с микроскоп се прилага, когато зъбната пулпа е възпалена, инфектирана или умъртвена. То се използва също така при зъби, разрушени от травми.

Какъв специалист трябва да търсим при нужда от кореново лечение на зъб с микроскоп?

Кореновото лечение на зъба с микроскоп може да бъде извършено както от общопрактикуващ зъболекар, така и от специалист ендодонт. Последният е тясно специализиран в областта и би могъл да предложи по-детайлна експертиза. Въпреки това пациентите обикновено се обръщат към ендодонт при усложнения в кореновото лечение на зъба.

Защо се налага кореново лечение на зъб с микроскоп?

Причините, поради които може да се стигне до увреждане на зъбната пулпа, са много. Най-често срещаните сред тях са:

 • Болка в зъба: болката е може би една от малкото причини пациентите да посетят зъболекаря си. В зависимост от това дали зъбът е жив, или умъртвен, се усеща различна болка. Живият зъб е чувствителен на топло и студено, а понякога започва да боли внезапно през нощта. Ако зъбът е умъртвен, се усеща болка при натиск върху зъба;
 • Периодонтит: кореновото лечение на зъба е наложително при периодонтит. При него се образува гноен джоб около корена на зъба, когато зъбната пулпа умира. Ако не се лекува, периодонтитът може да доведе до инфекция и да прерасне в зъбен абсцес. Единственият начин инфекцията да бъде премахната е да се проведе кореново лечение на зъба;
 • Дълбок кариес: дълбокият кариес е разрастнал се до зъбната пулпа кариес. В такива случаи тя се инфектира, става болезнена и се умъртвява. За да се излекува състоянието, трябва засегнатите нерви на зъба да бъдат отстранени чрез кореново лечение;
 • Травма на зъба: при силен удар е възможно зъбът да се самоумъртви поради прекъсване на нерва в края на зъбния канал. Не винаги се случва непосредствено след травмата - понякога са нужни години. Кореновото лечение на зъба предотвратява последващи усложнения;
 • Фрактура на зъба: кореново лечение на зъба се прилага при фактура, достигнала до зъбната пулпа. При счупване на зъб също може да се наложи кореново лечение, ако няма достатъчно зъбна структура около венеца за поставянето на коронка;
 • Продължително лечение на зъба: ако зъбът е бил третиран многократно, в него може да се образува напрежение. Това може да доведе до инфекция на зъбната пулпа и до необходимост от кореново лечение на зъба.

С какво е по-различно кореновото лечение на зъб с микроскоп от традиционното?

Кореновото лечение на зъба с микроскоп допринася за по-ефективното извършване на процедурата. Уредът позволява по-добро осветление и значително увеличение. Така специалистите откриват проблема с кореновия канал много по-лесно. Освен това микроскопът често е снабден с камера, показваща изображението на екран.

Използвайки микроскоп при кореновото лечение на зъба, лекарят по дентална медицина може с точност да определи следните важни неща:

 • колко на брой са кореновите канали;
 • имат ли някакви особености спрямо разположение, дължина и ширина;
 • налични ли са допълнителни каналчета;
 • до колко са запълнени каналите;
 • има ли нарушения по корена на зъба.

Какви са предимствата на кореновото лечение на зъб с микроскоп?

Кореновото лечение на зъба с микроскоп определено има предимства пред традиционното. Част от тях са:

 • откриване на кариес в най-ранен стадий, когато е още незабележим при нормален преглед;
 • запазване на здравата тъкан на зъба;
 • откриване на допълнителни зъбни канали;
 • детайлно изследване на кореново-каналната система;
 • откриване на трудно забележими пукнатини в долната част на зъба или корена.

Как кореновото лечение на зъба с микроскоп го спасява?

Кореновото лечение на зъба с микроскоп премахва инфекцията и рисковете от повторната ѝ поява. Това се случва с премахването на възпалената зъбна пулпа. Вътрешността на кореновия канал старателно се почиства, запълва се и се запечатва. После се поставя пломба или коронка, която възстановява нормалната функция на зъба.

Как протича кореновото лечение на зъба с микроскоп?

Кореновото лечение на зъба с микроскоп обикновено протича по сходен на традиционното кореново лечение начин. Необходимостта от такъв тип процедура се установява чрез направата на рентгенова снимка. След това пациентът и стоматологът уговарят ден и час за извършване на манипулацията.

Преди кореновото лечение на зъба с микроскоп на пациента се поставя упойка. След това зъболекарят изолира зъба и му прави отвор, през който да отстрани пулпата и да изчисти кореновите канали. По време на манипулацията, стоматологът може да направи още една или две рентгенови снимки, за да се увери, че стига до края на каналите. Те се запълват и зъбът се запечатва.

Както уточнихме, ролята на микроскопа е да осигури по-добра видимост към кореновите канали и да направи лечението възможно най-ефективно.

Боли ли кореновото лечение на зъба с микроскоп?

Съвременните упойки и технологии гарантират безболезнено кореново лечение на зъба с микроскоп. Възможно е след самата процедура да има лек дискомфорт, който бързо отшумява.

Какво следва след кореновото лечение на зъба с микроскоп?

След самата процедура се прави контролна рентгенова снимка, за да е сигурно, че кореновото лечение на зъба с микроскоп е проведено правилно. Също така зъболекарят назначава контролни снимки през 3-6 месеца. Така се проследява дългосрочният резултат.

Каква е цената на кореновото лечение на зъба?

Цената на кореновото лечение на зъба с микроскоп зависи от сложността на проблема и кой е засегнатият зъб. Средната цена за цялостно кореново лечение на зъб с микроскоп е около 180 лв. Въпреки това пациентите трябва да са подготвени и за по-висока цена на кореновото лечение на зъб с микроскоп.

Защо да изберете Медикъл Дент за лечение на кореновите канали?

В нашата клиника работят специалисти ендодонти с дългогодишен опит. Те ще могат бързо да диагностицират проблема и прецизно да проведат кореновото лечение на зъба с микроскоп. Ендодонтското лечение гарантира спасяването на зъба, което трябва да бъде приоритет както за пациента, така и за стоматолога. След процедурата ще следят състоянието ви и ще се погрижат за дълготрайното запазване на резултатите. Осигурили сме възможно най-доброто съотношение между цената и качеството на кореновото лечение на зъба с микроскоп. 

Кореново лечение на зъб с микроскоп: същност и цена

Защо се налага кореново лечение на зъб с микроскоп?

С какво е по-различно кореновото лечение на зъб с микроскоп от традиционното?

Какви са предимствата на кореновото лечение на зъб с микроскоп?

Как кореновото лечение на зъба с микроскоп го спасява?

Как протича кореновото лечение на зъба с микроскоп?

Боли ли кореновото лечение на зъба с микроскоп?

Какво следва след кореновото лечение на зъба с микроскоп?

Каква е цената на кореновото лечение на зъба?

Защо да изберете Медикъл Дент за лечение на кореновите канали?

Вижте още
Назад към "Ендодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.