Кореново лечение на зъб с микроскоп – цена

Кореново лечение на зъб с микроскоп: същност и цена

В предишна статия описахме същината на кореновото лечение и неговата цена. Когато при него се използва микроскоп, процесът се променя. Нека да разгледаме какво представлява, кога се прилага и каква е неговата цена.

Какво е всъщност?

Това е процедура, при която се третират зъбните нерви.

Кога се налага?

То се прилага, когато зъбната пулпа е възпалена, инфектирана или умъртвена. То се използва също така при зъби, разрушени от травми.

Какъв специалист трябва да търсим?

То може да бъде извършено както от общопрактикуващ зъболекар, така и от специалист ендодонт. Последният е тясно специализиран в областта и би могъл да предложи по-детайлна експертиза. Въпреки това пациентите обикновено се обръщат към ендодонт при усложнения в кореновото лечение на зъба и неговата цена.

Защо се налага кореново лечение на зъб с микроскоп?

Причините, поради които може да се стигне до увреждане на зъбната пулпа, са много. Най-често срещаните сред тях са:

 • Болка в зъба: болката е може би една от малкото причини пациентите да посетят зъболекаря си. В зависимост от това дали зъбът е жив, или умъртвен, се усеща различна болка. Живият зъб е чувствителен на топло и студено, а понякога започва да боли внезапно през нощта. Ако зъбът е умъртвен, се усеща болка при натиск върху зъба;
 • Периодонтит: При него се образува гноен джоб около корена на зъба, когато зъбната пулпа умира. Ако не се лекува, периодонтитът може да доведе до инфекция и да прерасне в зъбен абсцес. Единственият начин инфекцията да бъде премахната е да се проведе процедурата;
 • Дълбок кариес: дълбокият кариес е разрастнал се до зъбната пулпа кариес. В такива случаи тя се инфектира, става болезнена и се умъртвява. За да се излекува състоянието, трябва засегнатите нерви на зъба да бъдат отстранени чрез процедурата;
 • Травма на зъба: при силен удар е възможно зъбът да се самоумъртви поради прекъсване на нерва в края на зъбния канал. Не винаги се случва непосредствено след травмата – понякога са нужни години.Този метод последващи усложнения;
 • Фрактура на зъба: процедурата се прилага при фактура, достигнала до зъбната пулпа. При счупване на зъб също може да се наложи, ако няма достатъчно зъбна структура около венеца за поставянето на коронка;
 • Продължително лечение на зъба: ако зъбът е бил третиран многократно, в него може да се образува напрежение. Това може да доведе до инфекция на зъбната пулпа и до необходимост от интервенцията.

С какво е по-различно кореновото лечение на зъб с микроскоп от традиционното?

Кореновото лечение на зъба с микроскоп допринася за по-ефективното извършване на процедурата. Уредът позволява по-добро осветление и значително увеличение. Така специалистите откриват проблема с канала на корена много по-лесно. Освен това микроскопът често е снабден с камера, показваща изображението на екран.

Използвайки уреда, лекарят по дентална медицина може с точност да определи следните важни неща:

 • колко на брой са канали на корена;
 • имат ли някакви особености спрямо разположение, дължина и ширина;
 • налични ли са допълнителни каналчета;
 • до колко са запълнени каналите;
 • има ли нарушения по корена на зъба.

Какви са предимствата?

Този метод има предимства пред традиционното. Част от тях са:

 • откриване на кариес в най-ранен стадий, когато е още незабележим при нормален преглед;
 • запазване на здравата тъкан на зъба;
 • откриване на допълнителни зъбни канали;
 • детайлно изследване на кореново-каналната система;
 • откриване на трудно забележими пукнатини в долната част на зъба или корена.

Как кореновото лечение на зъба с микроскоп го спасява?

То премахва инфекцията и рисковете от повторната ѝ поява. Това се случва с премахването на възпалената зъбна пулпа. Вътрешността на канала на корена старателно се почиства, запълва се и се запечатва. После се поставя пломба или коронка, която възстановява нормалната функция на зъба.

Как протича?

Кореновото лечение на зъба с микроскоп обикновено протича по сходен на традиционния метод начин. Необходимостта от такъв тип процедура се установява чрез направата на рентгенова снимка. След това пациентът и стоматологът уговарят ден и час за извършване на манипулацията.

Преди процедурата на пациента се поставя упойка. След това зъболекарят изолира зъба и му прави отвор, през който да отстрани пулпата и да изчисти каналите на корена. По време на манипулацията, стоматологът може да направи още една или две рентгенови снимки, за да се увери, че стига до края на каналите. Те се запълват и зъбът се запечатва.

Както уточнихме, ролята на микроскопа е да осигури по-добра видимост към каналите на корена и да направи процедурата възможно най-ефективна.

Боли ли?

Съвременните упойки и технологии гарантират безболезнено преминаване на процедурата. Възможно е след нея да има лек дискомфорт, който бързо отшумява.

Какво следва?

След самата процедура се прави контролна рентгенова снимка, за да е сигурно, че е проведена правилно. Също така зъболекарят назначава контролни снимки през 3-6 месеца. Така се проследява дългосрочният резултат.

Каква е цената на кореновото лечение на зъба?

Цената на кореновото лечение на зъба с микроскоп зависи от сложността на проблема и кой е засегнатият зъб. Средната цена за цялостната процедура е около 180 лв. Въпреки това пациентите трябва да са подготвени и за по-висока цена.

Защо да изберете Медикъл Дент? Най-доброто съотношение между цена и качество.

В нашата дентална клиника работят специалисти ендодонти с дългогодишен опит. Те ще могат бързо да диагностицират проблема и прецизно да проведат процедурата на корените на зъба с микроскоп. Ендодонтията гарантира спасяването на зъба, което трябва да бъде приоритет както за пациента, така и за стоматолога. След процедурата ще следят състоянието ви и ще се погрижат за дълготрайното запазване на резултатите. Осигурили сме възможно най-доброто съотношение между цената и качеството.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button