Show Menu

Какво представлява ендодонтското лечение и как да разбера имам ли нужда от специалист?

Какво представлява ендодонтското лечение и как да разбера имам ли нужда от специалист?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Ако лечението не премине през правилните стъпки могат да настъпят инфекции и тежки последствия.

Ендодонтско лечене е лечение върху каналната система на зъба (т. нар. ендодонт). В определени случаи това е единственият начин да запазим зъба. Най-честите причинители на заболяване на ендодонта са кариеса, травма на зъба, дълбок костен джоб. При ендодонтското лечение се отстранява пулпата, в която се намират нерва и кръвоносни съдове.

В напреднали случаи пулпата некротизира, т. е умира, което може да бъде съпроводено с болка, особено при дъвчене, която минава спонтанно. При по -тежки случаи има болка при докосване (перкусия) тогава говорим за периодонтит (възпалението е преминало в обкръжаващата кост).

Лечението на инфекцията в кореновите канали се извършва по определен протокол, който се базира на отстраняване на каналнато съдържимо( микроорганизми и разпадни продукти на пулпна тъкан), механична обработка на каналната система, иригация с набор от специални разтвори и херметично запечатване на каналите. В нередки случаи каналите са тесни и извити. Ако лечението не премине през правилните стъпки и не се извърши особено старателно, инфекцията остава в зъба и се разпространява в подлежащата кост и съседните зъби. Изчезналата болка отново се връща, но вече е много по-силна и нетърпима, последствията са по-тежки и няма гаранция, че зъба ще бъде запазен.

В тези случаи се нуждаете от специалист ендодонтист. Той притежава специфична апаратура за машинна обработка на каналите, апаратура за херметизиране на каналите и всичко това извършва с помощта на ендодонтски микроскоп. Съвременната ендодонтия е толкова напреднала, че дава шанс на зъби, които рентгенологично изглеждат обречени. Химичните препарати, които се използват за промиване на разпадните продукти и отпилките успяват умело да унищожат по-голямото количество на микроорганизми в каналната сиситема, а другите биват затворени херметично от околната среда. По този начин се отстраняват техните действия или токсини.

Кореновото лечение се извършва безболезнено и в едно посещение. В някои случаи, особено при релечение на канали (прелекуване) се налагат повече посещения. Пациентът се намира в относително комфортно състояние, с поставено латексово изолационно платно (кофердам), което дава спокойствие за пациента от използваните медикаменти и удобство за работата на стоматолога.   

Вижте и нашите полезни съвети при  вадене на мъдрец и вадене на ретиниран мъдрец.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Ендодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.