Какво представлява ендодонтското лечение и как да разбера имам ли нужда от специалист?

Ако лечението не премине през правилните стъпки могат да настъпят инфекции и тежки последствия.

Ендодонтско лечение се извършва върху каналната система на зъба (т. нар. ендодонт). В определени случаи това е единственият начин да запазим зъба. Най-честите причинители на заболяване на ендодонта са кариеса, травма на зъба, дълбок костен джоб. При ендодонтското лечение се отстранява пулпата, в която се намират нерва и кръвоносни съдове.

В напреднали случаи пулпата некротизира, т. е умира, което може да бъде съпроводено с болка, особено при дъвчене, която минава спонтанно. При по-тежки състояния има болка при докосване (перкусия) тогава говорим за периодонтит (възпалението е преминало в обкръжаващата кост).

Излекуването на инфекцията в кореновите канали се извършва по определен протокол, който се базира на отстраняване на каналното съдържимо( микроорганизми и разпадни продукти на пулпна тъкан), механична обработка на каналната система, иригация с набор от специални разтвори и херметично запечатване. В нередки случаи каналите са тесни и извити. Ако процеса по премахване на проблема не премине през правилните стъпки и не се извърши особено старателно, инфекцията остава в зъба и се разпространява в подлежащата кост и съседните дъвкателни органи. Това изисква наличие на добър ендодонт, който да се заема с вашето състояние. Изчезналата болка в зъбите отново се връща, но вече е много по-силна и нетърпима, последствията са по-тежки и няма гаранция, че дъвкателният орган ще бъде запазен.

В тези случаи се нуждаете от специалист, познат още като ендодонт. Той притежава специфична апаратура за машинна обработка на каналите, апаратура за херметизиране на каналите и всичко това извършва с помощта на ендодонтски микроскоп. Съвременната ендодонтия е толкова напреднала, че дава шанс на зъби, които рентгенологично изглеждат обречени. Химичните препарати, които се използват за промиване на разпадните продукти и отпилките успяват умело да унищожат по-голямото количество на микроорганизми в каналната система, а другите биват затворени херметично от околната среда. По този начин се отстраняват техните действия или токсини.

Кореновото лечение се извършва безболезнено и в едно посещение при ендодонт. В някои случаи, особено при релечение на канали (прелекуване) се налагат повече посещения. Пациентът се намира в относително комфортно състояние, с поставено латексово изолационно платно (кофердам), което дава спокойствие от използваните медикаменти и удобство за работата на ендодонта

Вижте и нашите полезни съвети от дентална клиника Medical Dent при вадене на мъдрец и вадене на ретиниран мъдрец.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button