Защо е нужно ре-лечение на кореновите канали?

Няколко са причините зъбът да не оздравее след ендодонтско лечение.

Основна цел на ендодонтското лечение е да премахне възпалението и инфекцията от кореновите канали. Това става чрез подходяща механична и химична обработка на кореновата система и чрез херметичното затваряне на каналите.

След ендодонтско лечение не винаги зъбът оздравява според очакванията. Това обикновено се случва поради няколко основни причини:

  • В случай че каналите са тесни или извити и не е било възможно да бъдат обработени напълно
  • Усложнената анатомия на каналите е останала незабелязана при първичното лечение на каналите
  • Поставянето на короната или възстановяването на зъба се е забавило след ендодонтското лечение

Понякога ре-лечение се налага и след качествено първично лечение когато възникне друг проблем които застрашава оздравителният процес, например:

  • Нов кариес може да изложи канала на бактерии и да предизвика ре-инфектирането му
  • Неточна, пукната или счупена корона може да изложи на инфекция каналите

Всички тези рискове крият след себе си възможност от възпалителен процес около лекуваният зъб. Това ще компрометира лекуваният зъб и тези около него.

Ре-лечението цели да премахне повторно възникналата инфекция или да се справи с анатомични особености на зъба и да се обработят и запълнят каналите коректно. Понякога общопрактикуващият стоматолог не може да направи това. Тогава пациентът може да се обърне към специалист-ендодонтист. Той използва специална оптична апаратура- стоматологичен микроскоп за да види всички особености на кореновите канали и използва най-новите методи и технологии за да се справи с възникналият проблем. Важно е да се отбележи, че ре-лечението често може да отнеме доста повече време и усилия в сравнение с първичната терапия.

Много често доброто ендодонтско лечение е гаранция за спасяването на зъба. Единствената алтернатива на ендодонтското лечение е екстракцията на зъба. Изваденият зъб може да се замести с имплант, мост или протеза. Всеки път когато един зъб има нужда от ендодонтско лечение, трябва да бъдат предприети всички възможни действия той да бъде запазен в устата.

Вижте и нашите полезни съвети при
вадене на мъдрец и вадене на ретиниран мъдрец.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button