Show Menu

Какво представляват бруксизмът и бруксоманията?

Какво представляват бруксизмът и бруксоманията?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Стискане и скърцане на зъби

Бруксизмът е нарушена функция на дъвкателния апарат, която се характеризира с несъзнателно стискане и скърцане на зъби. Бруксоманията е парафункция, при която има статично стискане на зъби, т.е без да се движи челюстта..

Случайното стискане на зъби не причинява вреда, но когато това стискане и скърцане със зъби стане редовно, зъбите могат да бъдат сериозно увредени, както и да се появят и други здравословни проблеми.

Бруксизмът се дължи най-често на стрес, напрежение и различни тревоги или неудобни пломби, коронки, мостове, протези, ортодонтски деформации.То най-често се проявява нощем, именно поради което повечето хора не го забелязват.Това, което може да ви сигнализира,че имате такъв проблем, е често главоболие или болки в челюстите, изтръпване и оплаквания от зъбите, в дъвкателните мускули.Особено силно изразени са тези симптоми сутрин след събуждане.

В някои случаи скърцането със зъби може да доведе до сериозни проблеми като изтриване на зъбите с понижаване на захапката(което най-често е причина за проблеми с долно-челюстната става), счупване, разклащане или дори загуба на някой зъб или група такива.

Като лечение на бруксизма е от изключителна важност да се премахнат или поне редуцират до минимум всички рискови фактори като стреса и напрежението.Вашият стоматолог може да ви направи прозрачни защитни шини, с които да спите нощем и които да предпазят зъбите ви от несъзнателното скърцане.При силно активна дъвкателна мускулатура метод за лечение на бруксизма е инжектиране на ботулиновия токсин (ботокс) в нея, който релаксира мускулатурата и пациентът не може да стиска зъби,дори и да иска.

Децата също скърцат със зъби. При тях това се случва при поникването на млечните зъби и при смяната на последните с постоянни. Тук причините са същите. Всеки родител трябва да знае, че дехидратацията също може да доведе до скърцане със зъби и още от най-ранна детска възраст този проблем да бъде забелязан и разрешен.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Други"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.