Какво представляват бруксизмът и бруксоманията?

Стискане и скърцане на зъби

Бруксизмът е нарушена функция на дъвкателния апарат, която се характеризира с несъзнателно стискане и скърцане на зъби. Бруксоманията е парафункция, при която има статично стискане на зъби, т.е без да се движи челюстта..

Случайното стискане на зъби не причинява вреда, но когато това стискане и скърцане със зъби стане редовно, зъбите могат да бъдат сериозно увредени, както и да се появят и други здравословни проблеми.

Бруксизмът се дължи най-често на стрес, напрежение и различни тревоги или неудобни пломби, коронки, мостове, протези, ортодонтски деформации.То най-често се проявява нощем, именно поради което повечето хора не го забелязват.Това, което може да ви сигнализира,че имате такъв проблем, е често главоболие или болки в челюстите, изтръпване и оплаквания от зъбите, в дъвкателните мускули.Особено силно изразени са тези симптоми сутрин след събуждане.

В някои случаи скърцането със зъби може да доведе до сериозни проблеми като изтриване на зъбите с понижаване на захапката(което най-често е причина за проблеми с долно-челюстната става), счупване, разклащане или дори загуба на някой зъб или група такива.

Като лечение на бруксизма е от изключителна важност да се премахнат или поне редуцират до минимум всички рискови фактори като стреса и напрежението.Вашият стоматолог може да ви направи прозрачни защитни шини, с които да спите нощем и които да предпазят зъбите ви от несъзнателното скърцане.При силно активна дъвкателна мускулатура метод за лечение на бруксизма е инжектиране на ботулиновия токсин (ботокс) в нея, който релаксира мускулатурата и пациентът не може да стиска зъби,дори и да иска.

Децата също скърцат със зъби. При тях това се случва при поникването на млечните зъби и при смяната на последните с постоянни. Тук причините са същите. Всеки родител трябва да знае, че дехидратацията също може да доведе до скърцане със зъби и още от най-ранна детска възраст този проблем да бъде забелязан и разрешен.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button