Киста на зъб

Киста на зъб – същност на проблема

По своята същност киста на зъб е кухина, която може да се образува около корена на зъба. В повечето случаи тя е пълна със светложълта течност. Киста на зъб може да се появи вследствие на получени травми, както и на протичащи в устната кухина инфекциозни процеси. При наличие на киста на зъб трябва да се действа своевременно и ефективно, за да не се стигне до сериозни проблеми, свързани с оралното здраве на пациента. В следващите редове ще ви разкажем най-важното, което е добре да знаете за кисти на зъбите – как се откриват, какви рискове носят и кои са методите, използвани за тяхното отстраняване.

Как се открива киста на зъб?

Една от коварните черти на киста в зъба е, че в редица случаи нейното развитие би могло да протече безболезнено. Обикновено проблемът се забелязва едва когато съответната киста на зъб се възпали и зоната наоколо се зачерви, подуе и стане болезнена. Хубаво е да се следи особено за подуване на челюстта, което е ясно видимо върху лицето. Това е ясен симптом за наличието на киста на зъб. Иначе кисти на зъбите биха могли да се открият и съвсем случайно, например при правене на рентгенови снимки със съвсем различни цели.

Какви рискове носи киста на зъб?

Както вече отбелязахме в самото начало на текста, при наличие на киста на зъб трябва да се действа своевременно и ефективно. В противен случаи е възможно да възникнат доста сериозни рискове, свързани с вашето орално здраве. Ето какви рискове носи нелекуваната киста на зъб:

  • -киста на зъб: придвижване на зъбите – развитието на дадена киста на зъб може да доведе до придвижване на зъбите встрани. В резултат на този процес обикновено се стига до приближаване на коронките на зъбите и отдалечаване на техните корени. Подобна тенденция в някои случаи е доста болезнена за човека и предизвиква значителен дискомфорт в ежедневието му. При по-сериозните случаи на кисти на зъбите се стига и до инфекции, застрашаващи самите зъби.
  • -киста на зъб: инфекции – инфекциите в устната кухина, предизвикани от киста на зъб, трябва да се овладеят възможно най-бързо и ефективно. При наличие на инфекция обикновено съответната киста на зъб се пълни с гной и при натискането й изтича специфична жълтеникава течност. Ако не се вземат адекватни мерки и инфекцията се засили до определена степен, може да се стигне до некроза на зъба. Затова е препоръчително още щом се забележи възпалена киста на зъб, веднага да се потърси помощ от специалист – стоматолог.

Как се лекува киста на зъб?

Методът за лечение на дадена киста на зъб зависи главно от нейните характеристики – големина, разположение и етап на развитие. Ако вашият случай все още не е толкова сериозен, съответната киста на зъб би могла да се третира медикаментозно. В случай обаче, че тя започне да става рискова за състоянието на зъбите, е необходимо да бъде отстранена оперативно.

Хирургическата интервенция, свързана с отстраняването на киста на зъб, се нарича остеотомия. При нея се осъществява запълване на зъбния канал и съответно отстраняване на цялата киста в зъба. Обикновено процедурата отнема общо около 2 часа. Преди специалистът да стартира своята работа по отстраняване на киста на зъб, той задължително поставя упойка в съответната зона от устната кухина.

Как протича самата хирургическа интервенция по отстраняване на киста на зъб? Първо трябва да се достигне до съответната киста на зъб, като за целта се прави малък, но максимално прецизен разрез в областта на кореновия връх. Следващото действие е да се отнеме повърхностния слой от зъбодържащата кост. И накрая се извършва същинското почистване на наличната киста на зъб и се отрязва връхчето на корена. По преценка на специалиста може да се направи и допълнително запечатване, ако такова е нужно.

Оток след операция на киста на зъб – има ли такъв и какви още симптоми е възможно да бъдат налице?

Оток след операция на киста на зъб е обичаен симптом, който е напълно нормален за подобна хирургическа интервенция. В повечето случаи той продължава от 5 до 7 дни. Освен оток, след операция на киста на зъб могат да са налице също лека болка и дискомфорт в третираната зона. Ако всичко е наред обаче, подобни симптоми би трябвало да изчезнат седмица след извършването на хирургическата интервенция по отстраняване на киста на зъб. Необходимо е да се правят редовни контролни прегледи, за да се следят резултатите от направената операция. Специалистът, извършил хирургическата интервенция по отстраняване на киста на зъб, ще ви каже на какви периоди от време трябва да се правят те, а вие само трябва да спазвате съставения график.

Отстраняване на киста на зъб в дентална клиника Медикъл Дент

При проблеми с киста на зъб, дентална клиника Медикъл Дент е най-подходящото място за вас. Ние винаги се отнасяме с необходимото внимание и грижа към всички наши пациенти. Можете да бъдете сигурни, че ще ви бъде извършен внимателен и прецизен преглед, на базата на който ще се уточни състоянието на съответната киста на зъб и ще се състави индивидуален план за лечение. План за лечение, съобразен с вашите нужди и изисквания, и способен да гарантира трайно разрешаване на проблема.

Ние от Медикъл Дент разполагаме с висококвалифицирани и опитни специалисти, които биха могли да извършат качествена и ефективна операция за отстраняване на киста на зъб (ако след предварителния преглед се установи, че е необходимо да се направи такава). Кабинетите ни са оборудвани с модерна апаратура, отговаряща на последните стандарти в сферата. Хирургическата интервенция за премахване на киста на зъб ще бъде извършена максимално прецизно, след което пациентът ще получи подробни насоки за това какво да прави в дните след нея. Ще бъдат определени и периоди, в рамките на които трябва да се направят контролни прегледи, за да се проследи състоянието на пациента.

Дентална клиника Медикъл Дент – първокласни стоматологични услуги, осигуряващи вашето отлично орално здраве в дългосрочен план!

Киста на зъб – същност на проблема
Как се открива киста на зъб?
Какви рискове носи киста на зъб?
Как се лекува киста на зъб?
Оток след операция на киста на зъб – има ли такъв и какви още симптоми е възможно да бъдат налице?
Отстраняване на киста на зъб в дентална клиника Медикъл Дент

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button