Show Menu

Алайнери – как работят и какво е важно да знаете за процеса на лечение

Алайнери – как работят и какво е важно да знаете за процеса на лечение
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Алайнерите представляват иновативен метод за изправяне на зъби, който продължава да набира популярност през последните години. Те са изключително подходящи за лечението на различни проблеми, като неправилно разположение на зъбите, коригиране на междузъбни пространства и други. Също така са подходящи както за деца, така и за възрастни и са предпочитани заради множеството им предимства. Ако все още не сте напълно наясно какво представляват и как точно работят – то продължете да четете тази статия.

От кога датират и как започват да набират своята популярност?

Според различни проучвания, използването на прозрачни алайнери за коригирането на разположението на зъбите датира от 60-те години на 20 век. Тогава за първи път е използван прозрачен пластмасов материал за направата им. Базирано на тази идея започва и развитието на много и различни видове. С развитието на технологиите и навлизането в новото хилядолетие наблюдаваме и драстична промяна и модернизиране. Макар и да се използва технологията от преди повече от 50 години, методите на създаване и употреба е много по-различен от преди. Популярност започват да набират със създаването на познатия по цял свят бранд – Инвизалайн. Това се случва в края на 20-ти век. Инвизалайн се занимава с изработването на прозрачни алайнери за деца и възрастни. Сред основните причини, поради които много пациенти предпочитат това лечението, са по-лесната поддръжка, ефективността и по-голямата увереност, която имат, в процеса на лечението си.

За кого са подходящи?

Както вече споменахме, алайнерите са много подходящи за широк спектър от пациенти – от деца и тийнейджъри до възрастни. Важно е, обаче, да направите предварителна консултация с ортодонт, който да потвърди, че вашият случай е подходящ за такъв вид лечение.

  • -За тийнейджъри – те са много подходящи за подрастващи младежи, защото лесно могат да коригират голяма част от несъвършенствата при подредбата на зъбите в устната кухина. Много тийнейджъри ги предпочитат, защото те са по-трудно забележими. Това им дава спокойствието, че няма да са обект на подигравки, заради своето дентално лечение. С по-кратки срокове за постигане на ефективни резултати и по-лесна употреба, те са отличен избор за деца и тийнейджъри, които искат да се радват на красива и блестяща усмивка.
  • -За възрастни – не всяко дете има възможност да получи лечение за да адресира проблемите с разположението на зъбите си. Тогава, като възрастни, ние имаме възможност да се подложим сами на лечението. Или дори и като деца, ако сте имали перфектна усмивка, то това може да се промени с израстването на мъдреци или поради други непредвидени фактори. Прозрачните алайнери са подходящи за всички, именно поради същите причини, които споменахме и при тийнейджърите. Независимо каква е вашата професия, можете спокойно и уверено да ги носите. Именно защото много професии не позволяват (чисто като социално възприятие) носенето на метални брекети, те са отличен избор за вас.

Кои са стъпките, през които преминава лечението?

Накратко сме събрали за вас основните стъпки, през които, обикновено преминава този вид лечение:

  • -Първоначална консултация с ортодонт – на първо място е важно да се консултирате с професионалист, който да ви насочи към най-подходящия метод за изправяне на вашите зъби. С него можете да обсъдите какви са вашите желания, да споделите за предишен опит с методи за изправяне на зъби (ако имате такъв), както и за методите за лечение. По време на първоначалната консултация ще получите детайлна информация за този процес, който накратко сме описали и тук. Ще обсъдими и още една много важна (за много пациенти) тема, свързана с алайнерите – цената. По този начин ще можете да направите информиран избор кой метод на изправяне на зъби предпочитате да изберете.
  • -Сканиране и фотографиране на вашата зъбна подредба – ако се спрете на този тип лечение, следващата стъпка е снемането на вашия зъбен отпечатък. Това се прави с набор от различни методи, включително сканиране, фотографиране и създаване на карта на вашите зъби от най-различни ъгли. От тези изображения вашият ортодонт ще има по-ясна и детайлна представа за конкретната ситуация. Последната (и най-важна) стъпка от процеса е създаване на физически отпечатък на вашите зъби, на базата на който ще се създаде и вашият първи алайнер.
  • -Предварителна подготовка, преди поставянето – някои пациенти може да изискват предварителна стоматологична обработка, която да създаде на алайнерите подходящата среда за оптимална работа. Това зависи много от пациента и не е задължителна стъпка в процеса.
  • -Първа проба – когато сме готови ще ви поканим на консултация, при която ще тествате вашия първи алайнер. Той е направен по модела на вашите зъби, който описахме във втората стъпка. При поставянето им за първи път ще го усещате доста стегнат. На базата на тази проба се правят корекции (ако се налага), докато ортодонтът не е напълно задоволен от резултатите. В този момент е абсолютно нормално да ги усещате доста странно в устата си. Трябва да са стегнати, но не болезнено, но все пак да прилагат достатъчно натиск за да може да са ефективни в процеса на лечение.
  • -Смяна – в процеса на лечение ще сменяте вашите алайнери на около всеки 2 седмици, като това зависи от преценката на вашия ортодонт. Ако зъбите ви не са се изместили достатъчно в рамките на текущите, този период може и да бъде удължен. Всяка нова смяна представлява следваща стъпка във вашия процес на изправяне на зъби, които добавя допълнително напрежение върху тях.
  • -Постигане на крайните резултати – срокът на лечение с алайнери варира спрямо сложността на случая, като видими резултати ще започнете да наблюдавате още през първите седмици. Когато стигнете края на лечението, вашият ортодонт ще ви посъветва какви са най-подходящите действия – дали да носите още някакво време ритейнъри или нямате нужда от последваща поддръжка.

От кога датират и как започват да набират своята популярност?

За кого са подходящи?

Кои са стъпките, през които преминава?

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Естетична стоматология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.