Пародонтални заболявания по време на бременност

Пародонталното здраве е пряко свързано с общото здраве на организма.    

По същия начин, по който тялото претърпява промени през различните периоди от живота – пубертет, бременност, менопауза, промени настъпват и в устата. Промените в нивата на хормоните повлияват тъканите на венеца и подлежащата кост. Тези промени правят венеца по-податлив към пародонтални заболявания и изискват по-специални грижи за оралното здраве.

Когато младата жена навлезе в пубертета, се увеличава продукцията на полови хормони- естроген и прогестерон. Проучванията сочат, че това води до повишаване на чувствителността на венците и до по-силна реактивоспособност към всякакви дразнители, в това число хранителни остатъци и плака. През пубертета венците могат да се подуят, зачервят и да станат по-чувствителни.

По време на менструация някои жени могат да получат гингивит асоцииран с менструалният цикъл. Той се изразява в подуване, зачервяване, лесно кървене от венците, ранички от вътрешната страна на устни и бузи, леко парещо усещане и дискомфорт във венците. Този тип гингивит доказва, че променените нива на хормоните влияят на здравето на венците. Той се обостря преди менструацията и симптомите изчезват, когато тя започне.

По време на тези хормонални промени от първостепенно значение е поддържането на безупречна орална хигиена, включително редовно професионално почистване.

Пародонтални проблеми често се срещат и по време на бременност. Има старо поверие което гласи: „за всяко дете се жертва по един зъб”. Въпреки че това изглежда малко пресилено, има и доза истина. Венците и зъбите се повлияват от бременността подобно на всички останали тъкани и органи през този период.

Жените развиват гингивит свързан с бременността най-често през 2-ри или 3-ти месец. Проблемът се задълбочава и проявява до около 8-ия месец. През това време някои жени забелязват подуване, зачервяване или чувствителност на венците.

В някои случаи подутите в следствие на бременността венци могат да реагират остро на локални дразнители и да образуват характерни бучки. Тези нараствания се наричат пиогенни грануломи. Те са доброкачествени и протичат безболезнено. Обикновено изчезват след раждането, но може и да се нуждаят от професионално премахване от зъболекар или пародонтолог.

Пародонталното здраве оказва влияние върху бременността и здравословният начин на живот. Проучванията показват, че всяка инфекция по време на бременността, включително пародонталната, значително увеличават риска от недоносване и преждевременно раждане на плода. Доказано е, че 
пародонтитът може да доведе до прееклампся- потенциално животозастрашаващо състояние, засягащо около 5% от бременните.

В случай на диагностициране на пародонтално заболяване по време на бременност, трябва да се направи сравнително проста нехирургична процедура – дълбоко почистване и специална обработка на кореновите повърхности. Това значително намалява риска от преждевременно раждане и възникване на усложнения причинени от пародонтит.   

Прочетете повече за 
пародонтологичното лечение и неговите етапи.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button