Show Menu

Пародонтални заболявания по време на бременност

Пародонтални заболявания по време на бременност
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Пародонталното здраве е пряко свързано с общото здраве на организма.    

По същия начин, по който тялото претърпява промени през различните периоди от живота - пубертет, бременност, менопауза, промени настъпват и в устата. Промените в нивата на хормоните повлияват тъканите на венеца и подлежащата кост. Тези промени правят венеца по-податлив към пародонтални заболявания и изискват по-специални грижи за оралното здраве.

Когато младата жена навлезе в пубертета, се увеличава продукцията на полови хормони- естроген и прогестерон. Проучванията сочат, че това води до повишаване на чувствителността на венците и до по-силна реактивоспособност към всякакви дразнители, в това число хранителни остатъци и плака. През пубертета венците могат да се подуят, зачервят и да станат по-чувствителни.

По време на менструация някои жени могат да получат гингивит асоцииран с менструалният цикъл. Той се изразява в подуване, зачервяване, лесно кървене от венците, ранички от вътрешната страна на устни и бузи, леко парещо усещане и дискомфорт във венците. Този тип гингивит доказва, че променените нива на хормоните влияят на здравето на венците. Той се обостря преди менструацията и симптомите изчезват, когато тя започне.

По време на тези хормонални промени от първостепенно значение е поддържането на безупречна орална хигиена, включително редовно професионално почистване.
Пародонтални проблеми често се срещат и по време на бременност. Има старо поверие което гласи: „за всяко дете се жертва по един зъб”. Въпреки че това изглежда малко пресилено, има и доза истина. Венците и зъбите се повлияват от бременността подобно на всички останали тъкани и органи през този период.

Жените развиват гингивит свързан с бременността най-често през 2-ри или 3-ти месец. Проблемът се задълбочава и проявява до около 8-ия месец. През това време някои жени забелязват подуване, зачервяване или чувствителност на венците.

В някои случаи подутите в следствие на бременността венци могат да реагират остро на локални дразнители и да образуват характерни бучки. Тези нараствания се наричат пиогенни грануломи. Те са доброкачествени и протичат безболезнено. Обикновено изчезват след раждането, но може и да се нуждаят от професионално премахване от зъболекар или пародонтолог.

Пародонталното здраве оказва влияние върху бременността и здравословният начин на живот. Проучванията показват, че всяка инфекция по време на бременността, включително пародонталната, значително увеличават риска от недоносване и преждевременно раждане на плода. Доказано е, че  пародонтитът може да доведе до прееклампся- потенциално животозастрашаващо състояние, засягащо около 5% от бременните.

В случай на диагностициране на пародонтално заболяване по време на бременност, трябва да се направи сравнително проста нехирургична процедура - дълбоко почистване и специална обработка на кореновите повърхности. Това значително намалява риска от преждевременно раждане и възникване на усложнения причинени от пародонтит.   

Прочетете повече за  пародонтологичното лечение и неговите етапи.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.