Show Menu

Зъбният камък – основната причина за заболявания на венците

Зъбният камък – основната причина за заболявания на венците
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация

Когато зъбната плака не се почиства добре, с времето тя се втвърдява от слюнката. Така се образува зъбният камък.

Огромно количество бактерии, които сами по себе си не са патогенни, живеят в устната кухина. Колкото и добре да се почистват зъбите с паста за зъби, вода за уста и конец, част от микроорганизмите винаги си остават там. При консумирането на храна бактериите се смесват с хранителните остатъци и се създава лепкавият плътен слой, наречен зъбна плака.

Плаката може да бъде зряла и незряла. Незрялата се образува непосредствено след хранене и не е толкова опасна. Зрялата плака е по-вредна за зъбите и венците, тя е здраво прикрепена и е почти невъзможно да бъде отстранена с помощта на четката за зъби.

Постепенно в тази узряла зъбна плака се отлагат неорганични вещества като калции, тя се втвърдява и се превръща в зъбен камък.

Местата, на които се натрупва най-много зъбен камък, са местата, откъдето слюнката изтича в устната кухина и където тя е най-богата на калций. За горната челюст това е външната повърхност на горните шести зъби. На долната челюст се натрупва най-много зъбен камък по вътрешната повърхност на долните предни зъби.

Кривите зъби, както и неполираните или недобре направени пломби с ръбове, са предпоставка за наличие на места, които да се почистват по-трудно от плаката. В резултат на това се натрупва и повече зъбен камък, който може да доведе до възпалени венци и  пародонтоза. А както знаем лечението на пародонтоза и пародонтит е един сложен и дълъг процес.

Тютюнопушенето също е един от основните фактори, за отлагането на зъбен камък – той е с тъмен цвят при пушачите, за разлика от бледожълтия му нюанс при непушачите.

Не забравяйте, че независимо от изброените предразполагащи фактори за натрупването на зъбен камък,основна роля играе липсата на добра орална хигиена.

Натрупването на зъбен камък е нормално и не е притеснително, ако е в ограничено количество и ако се почиства редовно.Когато обаче това не се прави, зъбният камък както и плаката предизвикват възпаление на венците – гингивит. То се характеризира с болка, подуване, зачервяване и кървене на венците най-често при миене на зъбите.

При увеличаване на количеството натрупан зъбен камък се развива пародонтит, който за разлика от гингивита, засяга и костта около зъбите.  С течение на времето се стига до постепенно отдръпване на венците, оголване на корените на зъбите, разклащане и дори да се наложи вадене на зъби.

Няма начин напълно да се предотврати натрупването на зъбен камък. Може обаче да се ограничи с добра устна хигиена и с редовна  пародонтологична профилактика.

За оптимални резултати, почистването на зъбен камък се препоръчва поне веднъж на 6 месеца.

Не се колебайте и заповядайте в дентална клиника MEDICAL DENT, където можете да се възползвате от 50% намаление на  почистване на зъбен камък през м. Юли.

Подарете си една слънчева и искряща холивудска усмивка и бъдете уверени в красотата и здравето си.

Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.