Каква паста за зъби да използваме?

Профилактични или лечебни

Пастата за зъби е основно средство за почистване и профилактика на устната кухина. Най-общо те се делят на профилактични и лечебни.

Профилактични са всички масово известни в мрежата с разнообразни съставки – например: Aquafresh, Colgate, Dental, Blendamed, Bilka, Bilkadent и др. Тя трябва да върши много неща. Трябва да премахва бактериалният филм, да заздравява емайла срещу кариес, да премахва лошия дъх, получен след разлагането на остатъците от последното хранене, трябва да има измиващо действие.

Интересни са билковите – те имат лечебен ефект, който е само въз основа на билки, а не присъстват лечебните съставки от така наречените „лечебни” пасти. Такива са Bilka, Bilkadent, Parodontax, Astera herbal и всички други с названието “herbal”.

Избелващите също са към тази група, като съдържат предимно полиращи съставки. Някои от тях имат и избелващ комплекс, но не може да се разчита, че с тях ще избелите вашата усмивка. Препоръчват се при поддържане на избелващите процедури. Такива са например Vademeccum expres white 10, Rembrandt, Youtel. С тях не бива да се прекалява, защото може да увеличите вашата зъбна чувствителност.

При лечебните могат да се разграничат няколко групи в зависимост от заболяването. Различават се такива с плакоинхибиращ ефект (съдържат молекули – блокери, които предотвратяват образуването на плаката по зъбите), противовъзпалителен ефект и протектиращи оралната лигавица. При чувствителни зъби се използват специфични модели, които намаляват болковите дразнения (SENSODYNE, Lacalut sensitive, Astera sensitive и всички други с обозначение sensitive).

За да бъдете сигурни, че използвате най-подходящата за вас паста за зъби е необходимо да се консултирате с вашия стоматолог. Той най-правилно ще прецени от каква имате нужда – дали в момента сте с възпалени венци и имате нужда от лечебна, или пък можете да ползвате профилактична.

Добре е пастите да се сменят, да не се използва винаги една и съща.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button