Show Menu

Каква паста за зъби да използваме?

Каква паста за зъби да използваме?
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация

Профилактични или лечебни

Пастата за зъби е основно средство за почистване и профилактика на устната кухина. Най-общо пастите за зъби се делят на профилактични и лечебни.


Профилактични са всички масово известни в мрежата пасти за зъби, с разнообразни съставки – например: Aquafresh, Colgate, Dental, Blendamed, Bilka, Bilkadent и др. Една профилактична паста за зъби трябва да върши много неща. Трябва да премахва бактериалният филм, да заздравява емайла срещу кариес, да премахва лошия дъх, получен след разлагането на остатъците от последното хранене, трябва да има измиващо действие.

Интересни са билковите пасти за зъби – те имат лечебен ефект, който е само въз основа на билки, а не присъстват лечебните съставки от така наречените „лечебни” пасти. Такива са Bilka, Bilkadent, Parodontax, Astera herbal и всички други с названието "herbal".

Избелващите пасти за зъби също са към тази група, като съдържат предимно полиращи съставки. Някои избелващи пасти имат и избелващ комплекс, но не може да се разчита, че с тях зъбите ще се избелят. Препоръчват се при поддържане на избелващите процедури. Такива са например Vademeccum expres white 10, Rembrandt, Youtel. С тях не бива да се прекалява, защото зъбите стават чувствителни.

При лечебните пасти могат да се разграничат няколко групи в зависимост от заболяването. Различават се такива с плакоинхибиращ ефект (съдържат молекули - блокери, които предотвратяват образуването на плаката по зъбите), противовъзпалителен ефект и протектиращи оралната лигавица. При чувствителни зъби се използват специфични пасти за зъби, които намаляват болковите дразнения (SENSODYNE, Lacalut sensitive, Astera sensitive и всички други с обозначение sensitive).

За да бъдете сигурни, че използвате най-подходящата за вас паста за зъби е необходимо да се консултирате с вашия стоматолог. Той най-правилно ще прецени от каква паста за зъби имате нужда – дали в момента сте с възпалени венци и имате нужда от лечебна, или пък можете да ползвате профилактична.

Добре е пастите да се сменят, да не се използва винаги една и съща.

Назад към "Други"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.