Show Menu

Често задавани въпроси за кариес и профилактика

Често задавани въпроси за кариес и профилактика
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Как се мият зъбите?

Като за начало трябва да подберете правилно четката си. Ако венците Ви са здрави – това е четка със средно мек косъм. Добро решение са и електрическите или ултразвукови четки.

Достатъчно е да миете зъбите си два пъти дневно (сутрин и вечер) по три минути. Използвайте измитащи движения, никога хоризонтални, и лек до умерен натиск.

Използвайте хигиенни средства – различни, вода за уста – необходими за химичното разграждане на плаката, която се образува. Задължително е и използването на междузъбен конец и междузъбни четки един път дневно.

И накрая езикът трябва също да се почисти, защото между гънките му се задържат плака и микроорганизми. За целта можете да използвате обикновена четка, специално приспособление за почистване на езика, което предлагат вече доста фирми, или пък четка, комбинирана с такова приспособление.

Medical Dent

Прилага ли се при деца лечение на зъбки с пълна упойка?

Изключително важно за детето е първият му контакт с лекуващия го стоматолог. По тази причина е препоръчително първите контакти да бъдат по-предразполагащи, така че детето да свикне със стоматолога, както и с обстановката в зъболекарския кабинет. Първоначално детето трябва да се води редовно на зъболекар за профилактични прегледи. На тези прегледи освен да се установи наличието на кариес, се прави и професионално почистване на зъбките, за да се привикне към манипулации в устната кухина.

Колкото до лечение с пълна упойка при деца – препоръчително е всяка процедура, която би довела до болка, а оттам и до създаване на неприятни асоциации от ходенето на стоматолог, да бъде проведена с обща анестезия.

Medical Dent

Може ли да се поставят силанти на никнещи зъбки при децата?

Никнещите зъбки имат силно изразен релеф (възвишения и вдлъбнатини). Това се дължи на факта, че детето още не ги използва за дъвчене и съответно не ги изтрива. Силно изразеният релеф спомага за задържането на храна върху тях, а това е предпоставка за образуването на кариес. На тази възраст (6-7 години) децата все още нямат изградени навици за правилно и добро почистване на зъбките, затова се използват превантивните обтурации, наречени силанти. Те представляват фотополимерни пломбички, които покриват най-дълбоката част на зъбчето, без да се използват машинки. Силантите се поставят, когато то пробие и позволява пълното му подсушаване. С времето до около 2-3 години тези превантивни пломби се изтриват и може отново да се направят. Вторите молари (7-те) също трябва да се силанизират, защото не всички деца могат да почистват зъбките си достатъчно добре.

Съществува и друга мярка за предпазване на зъбките от бъдеща поява на кариес - озониране. Това се прави с апарат за озониране и е добре зъбките да бъдат подложени на тази терапия преди поставянето на силантите. По този начин се създават идеалните условия за предотвратяване бъдещата поява на кариес. Озонирането е напълно безболезнена процедура, която отнема по 40 секунди на зъб и не е травмираща за детето.

Medical Dent

Заразно заболяване ли е кариесът?

Не е доказано. Това, което със сигурност се знае, е, че ако в устата има голям брой не излекувани зъби, шансът да имате нови кариеси е много по-голям.

В повечето страни, включително САЩ, се смята, че кариесът е заразно заболяване и може да се предава дори от човек на човек с целувка.

Medical Dent

Как да огранича появата на зъбна плака?

За да се справите с отлагането на зъбна плака е необходимо да извършвате правилно ежедневните хигиенни процедури за почистване на зъбите, както и да посещавате вашия стоматолог за професионално почистване на зъбен камък и плака, на всеки 6 месеца или по-често, ако е необходимо. Ежедневните грижи включват миене поне два пъти дневно (сутрин и вечер) по три минути, изчеткване на езика, използване на междузъбни конци и на хигиенна вода за уста, която химично инхибира задържането на плака. За да подобрите техниката си на изчеткване, може да си помогнете с таблетки визуализиращи плаката.

Medical Dent

Може ли да се лекува кариес на млечен зъб под упойка?

Може, и е препоръчително. Съвременните видове дентални упойки нямат противопоказания за употреба при деца и осигуряват спокойствието на детето и безболезнено лечение.

Medical Dent

Какво е кариес?

Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани, което води до тяхното разрушаване. Засяга 95% от хората. Резултат е от едновременното и взаимозависимо действие на много фактори – устна хигиена, хранителна диета, вредни навици, структура на емайла и много други.

Най-често в началния си стадий кариесът не е болезнен. При напреднала фаза, обаче, се усеща болка при химични и физични дразнения (топло, студено, сладко и др.). Лечението се извършва чрез поставяне на пломба, като преди това кариесът се изчиства.

Medical Dent

Силанти махат ли се или така си остават, след като веднъж са поставени?

Целта на силантите е да запечатат фисурите за 1 до 3 години. Най-често за този период те се изтриват, а ако това не се случи, се отстраняват. Очаква се, че за този интервал от време детето е придобило умението правилно да почиства зъбките.

Medical Dent

Как се мият зъбите на малките деца?

Миенето на зъбките е безкрайно важно още в най-ранна възраст. Преди те да пробият и по време на пробива, устата трябва да се почиства с влажна марля или гумен напръстник. След като израснат първите зъбки, трябва да се започне с миене с четка и паста. Това, разбира се, става постепенно. Трябва да сте доста търпеливи. Има четки и пасти, съобразени с възрастта. Пастата за зъби трябва да е в малки дози, тъй като има опасност от поглъщане на флуориди, а най-добре е първоначално тя да е без флуор. Поставя се количество колкото грахово зърно.

Добре е да се направи преглед при стоматолог, когато зъбките пробият, а ако имате въпроси и преди това, като първите посещения са главно, за да свикне детето със стоматолога и да не се страхува от него.

Medical Dent

Дава ли се Zymaflour на бебета?

Zymaflour е препарат, който се използва за флуорна профилактика - целта, на която е заздравяване на емайловата структура. Препаратът се предлага под формата на таблетки и капки. Флуорната профилактика започва още в 4-тия месец на бременността и продължава до 12-14 годишна възраст. При бебетата - между кърменето и флуорната профилактика трябва да има около час интервал.

Medical Dent

А може ли да се слагат силанти на току-що поникнали мъдреци при възрастни или се ползват само при децата?

Да, могат да се поставят на мъдреците, но това са зъби, които много често се екстрахират (вадят) поради факта, че са последни в редицата и много трудно се почистват, в резултат на което се развива кариес. Тъй като новопробилите зъбки при децата са с доста по-ниска степен на минерализация в областта на фисурата, през първите 2 години е препоръчително силанизирането при тях.

Medical Dent

Как могат родителите да помогнат за предпазването от кариес?

Родителите трябва редовно да водят децата си на контролен преглед при зъболекар, още от поникването на първия зъб. Прегледа при зъболекар ще им помогне и със съвети за правилното четкане, почистване с конец и поддържане на добра устна хигиена на тяхното дете. Това ще допринесе за изграждането на правилен навик у децата за поддържането на здравето на тяхната уста.

Medical Dent

Колко често се ходи на профилактичен преглед?

На профилактичен преглед се ходи на всеки 6 месеца, като тогава освен преглед за кариеси и цялостно състояние на устната кухина, трябва да се прави и почистване на зъбния камък с полиране на зъбите.

Medical Dent

Кога се показват първите млечни зъби?

Млечните зъби поникват в следния ред:

Резци – 8 – 13 месец

Кучешки – 19-20 месец

1-ви молари – 16 месец

Medical Dent

Кога трябва да започне миенето на млечните зъби?

Първите млечни зъби поникват приблизително на 6 месеца. Още с израстването им трябва да започне и тяхното миене. То се прави с четка и паста за съответната възраст. В началото е добре миенето да става под формата на игра, за да може бебето да възприеме новия предмет като нещо приятно и да създаде устойчиви навици, които остават за цял живот.

Още преди появата на зъбите е важно да се поддържа и добрата хигиена на устната лигавица.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.