Какво трябва да знаете за фистулата на зъб?

Понякога състояния, като поява на грануломи и абсцеси, могат да причинят след себе си и други неприятни състояния, сред които е и фистулата на зъб.

Какво е това, как се лекува, на кои може да се образува и влияят ли народните лечения? Всичко това ще разберете от екипа на нашата дентална клиника Medical Dent.

Какво е фистула на зъб?

Зъбната фистула прилича на мехур, който е разположен от вътрешната страна на тъканта, намираща се над зъба. Тези мехури са изпълнени с гной, която иска да бъде освободена. Наличието на фистула е индикация за инфекция, която протича в устната кухина, а тя служи като канал между мястото на възникване на инфекцията и повърхността.

Най-често това състояние се наблюдава при наличие на грануломи, абсцеси, изменения на костта, възпалени венци, проблемни мъдреци, увредени нерви, вследствие на фрактура.

Може да се появи още при некроза на нервите което много често се случва при протичане на кариозни процеси на млечните зъби. Вследствие на това състояние тъканите се възпаляват и може да се образува фистула.

На кои зъби може да се появи?

Тези мехури могат да се формират при всеки зъб – както постоянен, така и млечен. Може да засегне резците и кътниците, да се появи на горен или долен дъвкателен орган, както и да се формира навсякъде другаде в устната кухина, като най-често се засяга венеца.

За да се определи наличието на такъв проблем, трябва да се направи подробна оценка на устната кухина, която може да включва и различни варианти за диагностика. Тя се определя от дентален специалист, който след потвърждаването на  състоянието може да предвиди адекватно лечение.

Ако проблемът е свързан с наличието на гранулом, може да се приложи и хирургичен подход, наречен апикална остеотомия. В този случай премахването на мехура се извършва хирургично, като е важно преди това да бъде отстранена причината за появата.

Понякога, при задълбочаване на проблема, е възможно да се наложи вадене на зъб, особено ако всички методи на лечение не действат. След вадене отново се изписват антибиотици.

За последните два метода се нуждаете от добър хирург, който да отстрани проблемната ситуация. Такива са нашите професионалисти в Medical Dent.

Възстановяването след тези процедури могат да бъдат различни, в зависимост от типа на лечение – от 1-2 дни до седмица или две.

По какво да познаете този проблем?

Има няколко характерни особености, за които да следите:

  • преди появата на мехурчето, на мястото се появява зачервяване и подуване;
  • върху мехура ще забележите гнойно връхче, което може да бъде бяло или жълтеникаво;
  • състоянието  може да бъде съпроводено с няколко симптома – болка, която не е само локална в зъба, но се разпростира и към ухото, челюстта, очите, гърлото. Други симптоми са: подуване на лимфните възли, зачервяване, подуване, поява на лош дъх и други.

Действат ли народните лечения?

Има народни методи, които могат да подпомогнат това състояние, като:

  • сода – разтворете една чаена лъжица сода бикарбонат в 100 мл вода, след което жабурете, като наблягате на мястото, където е инфекцията. Содата действа като натурален антибиотик и може да помогне за овладяването на инфекцията;
  • чаено дърво – има антисептични свойства, които могат да помогнат при абсцесни прояви. Маслото от чаено дърво се разтваря във вода, след което се маже с тампон локално върху фистулата;
  • алое – смята се, че гелът може да помогне за издърпване на гнойта от венеца.

Препоръчително е да се придържате към насоките на вашия дентален специалист и винаги да следвате неговите инструкции. Тези средства могат да бъдат помощни, но не могат да разрешат проблема с фистулата в основи.

Как се лекува и колко дълго е възстановяването след това?

Лечението на фистула на зъб зависи от разположението ѝ, причината за възникването ѝ и много други обстоятелства. Ако тя е засегнала част от зъба поради грешно кореново лечение или кариес, денталният специалист преминава към разрешаване на конкретния проблем – ендодонтско лечение, премахване на кариес, почистване на зъбна плака и други.

Заедно с тези действия, най-вероятно той ще изпише и лекарства. Най-често, при наличие на фистула, се изписват антибиотици, които да се справят с огнището на инфекцията. По този начин, чрез комбинирани методи, проблемът много скоро отшумява самостоятелно. 

Защо да се доверите на Medical Dent?

Medical Dent е мястото, където ще получите най-правилното лечение за вашите дентални проблеми. Разполагаме с квалифицирани специалисти във всички области на стоматологията, които имат богат опит и индивидуални подходи към всеки пациент.

Имаме още и съвременно оборудване, висококачествени материали и използваме най-иновативните и ефективни техники за лечение. Това ни позволява минимално инвазивно и по-бързо да разрешим проблемите ви и да ви върнем безупречната усмивка на много достъпни цени.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button