Панорамна снимка на зъбите – в какви случаи се налага?

Има някои ситуации, при които установяването на даден стоматологичен проблем трудно може да се извърши с просто око. В такъв случай се извършва рентгенова снимка. Тя може да обхваща само един участък или да бъде панорамна.

3Д вариантите са сред най-предпочитаните, защото те показват зъбната и костната структура, което значително помага на специалистите да се запознаят със състоянието, което налага заснемането ѝ.

От дентална клиника Medical Dent ще ви споделим относно това какво представлява панорамната снимка на дъвкателни органи, в какви случаи се налага и как се извършва разчитането ѝ.

Какво представлява панорамната снимка на зъбите?

Панорамната рентгенова снимка е възможността за изграждане на 3Д изображение на цялата зъбна и челюстна структура. Този метод използва рентгенови лъчи, които минават през дъвкателните органи и се регистрират от специален сензор.

Резултатът е подробно снимково изображение, което показва дъвкателния апарат, корените, челюстите и околните тъкани.

За извършване на такъв тип рентгенова пациентът трябва да стои в седнало или право положение, напълно фиксирано, без да мърда. Пред него е позиционирано специално устройство, наречено панорамен апарат, което прави обиколен обход около главата, докато рентгеновите лъчи проникват и заснемат всичко необходимо. Сензорът на апарата регистрира лъчите и ги преобразува в дигитално изображение.

Крайният резултат е детайлен и показва къде точно е наличен проблем. Изображенията служат за поставяне на диагнози или за отхвърляне на такива, както и за определяне на лечение.

Чрез този метод, специалистът може да види всички зъби, както и техните корени, съседни структури, като синуси други.

Панорамната снимка предоставя пълен поглед, което дава добра основа за определянето на коректна диагноза и лечение. Освен това процедурата по заснемане е напълно безболезнена, не изисква подготовка и отнема не повече от две минути.

В кои случаи се налага?

Изискването на такова заснемане от страна на специалиста може да се ръководи от различни причини. Основните случаи, в които се налага, са:

  • Диагностициране на проблеми – когато пациентът има болки, неясни симптоми или други зъбни проблеми, това изследване може да помогне за откриването на причините, както и за точното локализиране;
  • Ортодонтски терапии – ако планирате поставяне на брекети, инвизалайн, както и други ортодонтски апарати, вашият ортодонт задължително ще ви изпрати за панорамна снимка или ще ви направи такава в денталната си клиника. По този начин могат да се видят зъбите, тяхното разположение, растеж и корени;
  • Имплантиране – в имплантологията и планирането и поставянето на зъбни импланти е необходима точна информация за костната структура и положението на съседните зъби, която може да се получи чрез този надежден метод;
  • Изваждане на зъби – при необходимост от премахване на всякакви зъби, особено при мъдреците, които са с усложнение при растежа и развитието, се налага заснемане. По този начин може да се определи конкретен подход.

Как се разчита?

При разчитането на рентгеновата панорамна снимка се открояват няколко ключови аспекта, които трябва да бъдат взети предвид, в зависимост от конкретния проблем. Това са:

  • Зъбите и корените – от заснетото изображение може да стане ясно дали имате кариеси, в колко напреднал етап са те, къде са разположение, засегнали ли са пулпата. При необходимост от провеждане на кореново лечение може да се определи разположението на корените, което да улесни процедурата;
  • Челюсти – много важен фактори при разчитането, особено когато се налага ортодонтско лечение или оценка на щетите от липсващите зъби, е обстойното разглеждане на челюстите. Могат да се открият фрактури, стопяване на костта, обратна захапка и други проблеми;
  • Синуси и околни тъкани – може да бъде важно при ортодонтски процедури, имплантология или други стоматологични лечения.

При разчитането на снимката се открояват лезии, кариеси, пломби, протези, целостта на корените, както и зъбното разположение. По този начин, денталният специалист ще си изгради подробна представа за вашата устна кухина, наличие на чужди тела, като импланти, проведени коренови лечения и запълване на канали, както и открояване на засегнати тъкани.

Защо Medical Dent е правилното място за лечението на вашите зъби?

В нашата дентална клиника ще ви помогнем, независимо от вашия проблем. С помощта на висококачествено и скъпоструващо оборудване ще заснемем панорамна 3Д снимка на устната ви кухина, което да ни помогне бързо и лесно да идентифицираме проблема и да съставим план за отстраняването му.

Цените на нашите услуги са достъпни, а качеството при изпълнение – безупречно. Възползвайте се от професионализма на екипа ни, съставен от квалифицирани и опитни кадри. Очакваме ви в град София.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button