Show Menu

Кои са полезните и кои са вредните храни за здрави детски зъби? /част 2/

Кои са полезните и кои са вредните храни за здрави детски зъби? /част 2/
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация

Във втора част на „Кои са полезните и кои са вредните храни за здрави детски зъби?“ ще ви запознаем с вредните храни, които е добре да се избягват. Въпреки вкусовите си качества, редица храни на пазара са пагубни за денталното здраве, увреждат емайла и създават предпоставки за гингивит и пародонтит.

Храните, съдържащи захар са едни от най-вредните за детските зъбки, вижте тези от тях, които са изключително неподходящи за детското орално здраве:   

  • Зърнени закуски – това може да ви изненада, но повечето детски зърнени закуски от типа на флейксове, криспита и мюсли, съдържат големи количества добавена захар. Това се отнася за всички зърнени закуски, дори обявените за пълнозърнести и полезни. Често пъти производителите крият захарта в състава, използвайки различни имена като глюкозо-фруктозен сироп, глюкоза, фруктоза , декстроза, малтодекстрин и други. Ограничете приема на детето на подобни закуски, за да намалите възможността за увреждане на зъбките, венците и последваща опасност от пародонтит.
  • Тестени изделия – кроасани, бутер-банички, понички, солети, крекери са често любими неща за похапване на децата. Тези рафинирани въглехидратни храни, обаче се разграждат в организма до изходния си продукт, който е глюкоза, т.е. захар. Редовната консумация на тестени изделия намалява общата минерализация на организма и прави зъбите, податливи на развитие на кариеси.
  • Лепкави храни – близалките и бонбоните са обичани от всички малчугани, но те крият опасности за зъбния емайл, поради наличието в състава си на захари и най-вече, поради лепкавия си характер. с подобни лепкави вещества, тези храни се задържат по-дълго върху зъбите и крият значително повече рискове от обикновените захарни изделия.
  • Сладки напитки – освен газираните напитки, останалите сладки напитки, като плодови и натурални сокове, студени чайове и шоколадови шейкове също представляват сериозен проблем за здравето на венците и зъбите.
  • Сладолед и ледени близалки – комбинацията от захар и студено е изключително вредна за зъбния емайл. Някои родители смятат, че сладоледът с еправи от мляко, което пък съдържа калций. Истината е, че количеството калций в сладоледа е нищожно, за да неутрализира ефекта на множеството захар в него.

Не забравяйте да създадете хранителни навици, които включват полезни витамини и минерали, още в ранна детска възраст на малчугана. Така ще бъдете спокойни, че предпазвате мъника от евентуални инфекции на зъбите и венците, като пародонтит и кариеси, и същевременно ще подсилите целия организъм на детето.

Вижте още
Назад към "Други"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.