Топ 5 храни за здрави зъби при деца до 2 г.

От раждането до 2 години е времето, в което се появяват
млечните зъбки на децата. За да са здрави тези първи зъбки трябва да се
предприемат комплексни мерки отрано. В днешно време повече от половината деца
на възраст от 2 до 11 години имат кариеси и се приема за нормално да се стигне
до вадене на зъб, заради подобни инфекции. Но всъщност съвсем не е
нормално децата да имат зъбни кариеси и инфекции на тази крехка възраст.

Много стоматолози са на мнение, че основният фактор за възпалени венци, както и
появя на кариеси е не толкова лошата устна хигиена, а повишената консумация на
захар в различните ѝ форми, което води до нарушена минерализация на
твърдите тъкани в тялото.

Освен прекомерната употреба на
захари, влошеното дентално здраве при децата се дължи и на липсата на минерали
и неусвояването им от детския организъм. Имайте предвид, че за да бъдат
оптимално полезни минералите за организма, те трябва да бъдат активирани. Това
е възможно само при наличието на мастноразтворими витамини А, D и К. Такива витамини се съдържат най-вече в продукти от пасищни животни,
дива риба и естествено ферментирали храни.

Спазването на добра зъбна
хигиена и редовните посещения при стоматолога трябва да са съчетани със
спазването на хранително меню при малките дечица, за да се гарантира добро
дентално здраве и блестяща усмивка.

Вижте кои са най-полезните
храни за зъбките при деца от 0 до 2 години:

  • Майчината кърма – според Американската Асоциация по Педиатрична
    Стоматология децата, кърмени ексклузивно
    до 6-ти месец, по-рядко развиват зъбен кариес. Според същата асоциация след
    появата на първите зъбки е препоръчително нощното кърмене да се избягва или
    зъбките да се почистват след кърмене.
  • Гхи (претопено масло от пасищни животни) – въпреки че се приготвя от
    масло, този продукт няма характеристиките на млечен продукт заради отстранения
    млечен протеин казеин и разрушената млечна захар лактоза. Чистата мазнина е
    изключително полезна и богата на мастноразтворими витамини А, D и К. Гхи може
    да се дава на бебета още в ранните фази на захранването, като една кафена
    лъжичка се добавя към каши или зеленчукови пюрета.
  • Костни бульони – напитката е била изключително популярна в
    миналото. И има защо – ако се приготви по правилния начин, от костите се
    извличат всички полезни вещества, сред които магнезий, калций, селен и колаген.
  • Ферментирали млечни продукти – именно това са продуктите,
    от които можете да си набавите калций в най-голямо количество. Чистото краве
    масло е сериозен алерген и затова е добре да изчакате известно време, преди да
    го включите в детското меню. Приемът на ферментирали млечни продукти като
    кисело мляко, зряло сирене и извара, обаче може да започне още към края на
    първата годинка. Хубаво е ежедневното меню на детенцето между 1 и 2 години да
    съдържа до 1 чаша кисело мляко или 40 до 60 грама сирене.
  • Витамин D – благодарение на този витамин е възможно усвояването на минерала калций.
    Витамин D се синтезира през кожата и можете да си го
    набавите чрез храни като мазните риби, масло от черен дроб на треска, рибен
    хайвер и яйца.

Следете внимателно за
спазването на здравословно хранително меню при детенцето, за да се радвате на
прекрасно здраве и слънчева детска усмивка.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button