Show Menu

Топ 5 храни за здрави зъби при деца до 2 г.

Топ 5 храни за здрави зъби при деца до 2 г.
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

От раждането до 2 години е времето, в което се появяват млечните зъбки на децата. За да са здрави тези първи зъбки трябва да се предприемат комплексни мерки отрано. В днешно време повече от половината деца на възраст от 2 до 11 години имат кариеси и се приема за нормално да се стигне до вадене на зъб, заради подобни инфекции. Но всъщност съвсем не е нормално децата да имат зъбни кариеси и инфекции на тази крехка възраст.

Много стоматолози са на мнение, че основният фактор за възпалени венци, както и появя на кариеси е не толкова лошата устна хигиена, а повишената консумация на захар в различните ѝ форми, което води до нарушена минерализация на твърдите тъкани в тялото.

Освен прекомерната употреба на захари, влошеното дентално здраве при децата се дължи и на липсата на минерали и неусвояването им от детския организъм. Имайте предвид, че за да бъдат оптимално полезни минералите за организма, те трябва да бъдат активирани. Това е възможно само при наличието на мастноразтворими витамини А, D и К. Такива витамини се съдържат най-вече в продукти от пасищни животни, дива риба и естествено ферментирали храни.

Спазването на добра зъбна хигиена и редовните посещения при стоматолога трябва да са съчетани със спазването на хранително меню при малките дечица, за да се гарантира добро дентално здраве и блестяща усмивка.

Вижте кои са най-полезните храни за зъбките при деца от 0 до 2 години:

  • Майчината кърма – според Американската Асоциация по Педиатрична Стоматология децата, кърмени ексклузивно до 6-ти месец, по-рядко развиват зъбен кариес. Според същата асоциация след появата на първите зъбки е препоръчително нощното кърмене да се избягва или зъбките да се почистват след кърмене.
  • Гхи (претопено масло от пасищни животни) – въпреки че се приготвя от масло, този продукт няма характеристиките на млечен продукт заради отстранения млечен протеин казеин и разрушената млечна захар лактоза. Чистата мазнина е изключително полезна и богата на мастноразтворими витамини А, D и К. Гхи може да се дава на бебета още в ранните фази на захранването, като една кафена лъжичка се добавя към каши или зеленчукови пюрета.
  • Костни бульони – напитката е била изключително популярна в миналото. И има защо – ако се приготви по правилния начин, от костите се извличат всички полезни вещества, сред които магнезий, калций, селен и колаген.
  • Ферментирали млечни продукти – именно това са продуктите, от които можете да си набавите калций в най-голямо количество. Чистото краве масло е сериозен алерген и затова е добре да изчакате известно време, преди да го включите в детското меню. Приемът на ферментирали млечни продукти като кисело мляко, зряло сирене и извара, обаче може да започне още към края на първата годинка. Хубаво е ежедневното меню на детенцето между 1 и 2 години да съдържа до 1 чаша кисело мляко или 40 до 60 грама сирене.
  • Витамин D – благодарение на този витамин е възможно усвояването на минерала калций. Витамин D се синтезира през кожата и можете да си го набавите чрез храни като мазните риби, масло от черен дроб на треска, рибен хайвер и яйца.

Следете внимателно за спазването на здравословно хранително меню при детенцето, за да се радвате на прекрасно здраве и слънчева детска усмивка.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Детска стоматология "
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.