Топ 5 храни за здрави зъби при деца до 2 г.
От раждането до 2 години е времето, в което се появяват
млечните зъбки на децата. За да са здрави тези първи зъбки трябва да се
предприемат комплексни мерки отрано. В днешно време повече от половината деца
на възраст от 2 до 11 години имат кариеси и се приема за нормално да се стигне
до вадене на зъб, заради подобни инфекции. Но всъщност съвсем не е
нормално децата да имат зъбни кариеси и инфекции на тази крехка възраст.
Много стоматолози са на мнение, че основният фактор за възпалени венци, както и
появя на кариеси е не толкова лошата устна хигиена, а повишената консумация на
захар в различните ѝ форми, което води до нарушена минерализация на
твърдите тъкани в тялото.
Освен прекомерната употреба на
захари, влошеното дентално здраве при децата се дължи и на липсата на минерали
и неусвояването им от детския организъм. Имайте предвид, че за да бъдат
оптимално полезни минералите за организма, те трябва да бъдат активирани. Това
е възможно само при наличието на мастноразтворими витамини А, D и К. Такива витамини се съдържат най-вече в продукти от пасищни животни,
дива риба и естествено ферментирали храни.
Спазването на добра зъбна
хигиена и редовните посещения при стоматолога трябва да са съчетани със
спазването на хранително меню при малките дечица, за да се гарантира добро
дентално здраве и блестяща усмивка.
Вижте кои са най-полезните
храни за зъбките при деца от 0 до 2 години:
- Майчината кърма – според Американската Асоциация по Педиатрична
Стоматология децата, кърмени ексклузивно
до 6-ти месец, по-рядко развиват зъбен кариес. Според същата асоциация след
появата на първите зъбки е препоръчително нощното кърмене да се избягва или
зъбките да се почистват след кърмене. - Гхи (претопено масло от пасищни животни) – въпреки че се приготвя от
масло, този продукт няма характеристиките на млечен продукт заради отстранения
млечен протеин казеин и разрушената млечна захар лактоза. Чистата мазнина е
изключително полезна и богата на мастноразтворими витамини А, D и К. Гхи може
да се дава на бебета още в ранните фази на захранването, като една кафена
лъжичка се добавя към каши или зеленчукови пюрета. - Костни бульони – напитката е била изключително популярна в
миналото. И има защо – ако се приготви по правилния начин, от костите се
извличат всички полезни вещества, сред които магнезий, калций, селен и колаген. - Ферментирали млечни продукти – именно това са продуктите,
от които можете да си набавите калций в най-голямо количество. Чистото краве
масло е сериозен алерген и затова е добре да изчакате известно време, преди да
го включите в детското меню. Приемът на ферментирали млечни продукти като
кисело мляко, зряло сирене и извара, обаче може да започне още към края на
първата годинка. Хубаво е ежедневното меню на детенцето между 1 и 2 години да
съдържа до 1 чаша кисело мляко или 40 до 60 грама сирене. - Витамин D – благодарение на този витамин е възможно усвояването на минерала калций.
Витамин D се синтезира през кожата и можете да си го
набавите чрез храни като мазните риби, масло от черен дроб на треска, рибен
хайвер и яйца.
Следете внимателно за
спазването на здравословно хранително меню при детенцето, за да се радвате на
прекрасно здраве и слънчева детска усмивка.