Как да се предпазим от афта в устата?

Най-вероятно не съществува човек, на когото да не са му се появявали афти в устата , особено в областта на езика. В ранна детска възраст, този проблем е често срещан. Защо това е така? Какво предизвиква появата на тези малки неприятни образувания и какво представляват те?

Специалистите от нашата дентална клиника Medical Dent, споделят повече по темата.

Какво представляват афтите в устата?

Афтите приличат на малки петънца, които имат червено-бял оттенък. Понякога могат да бъдат сиви. Откриват се по устната кухина, най-вече по меките части.

Те причиняват образуването на малки ранички, наподобяващи язвички. Те имат гнойно съдържание и в повечето случаи изискват третиране чрез подходящи лекарства. Най-често те са на антисептична основа и имат локално приложение.

Можете да забележите наличието на афта на езика, на венеца, на небцето, на гърлото. Те причиняват болка и дискомфорт, което се дължи на повърхностните наранявания на лигавицата, които понякога пречат дори при хранене. Те могат да притежават кръгла форма, но често са и по-овални.

Какви са причините за появата на афти в устата и как да ги премахнете?

Има множество причини, поради които възникват афтите в устата. Като най-честите, известни на нашия екип от специалисти в Medical Dent, са следните:

  • генетични фактори – понякога язвите могат да бъдат не само спорадични ранички, наподобяващи язвички, но и да се проявяват под формата на хронично заболяване, наречено афтозен стоматит. Сред най-популярната причина за появата, са генетичните фактори, които предразполагат раздразнението на лигавицата в устната кухина;
  • вида на храната – до голяма степен можете да забележите, че тези язвички възникват, след консумация на определена храна. Солената, киселата и недостатъчно добре почистената храна, предизвиква раздразнение на лигавицата, която се изразява чрез поява на язвички по меките части;
  • други фактори – стрес, хормонален дисбаланс и спад в имунната система също са фактори, които влияят върху появата.

Как да предотвратите появата на афти в устата?

В повечето случаи, проявата на тези язвички в областта на устната кухина не изискват по-специално отношение или посещение при специалист. За да си осигурите елиминиране на проблема, както и намаляване на шансовете за наличие на афти в устата, можете да се възползвате от съветите, които ние от Medical Dent споделяме с вас:

  1. Отлична хигиена Можете да забележите, че тези язвички се появяват най-често при по-малките. Причините за това се състоят във факта, че те пипат мръсни вещи, след което се хранят или пипат лицето и устата си с мръсни ръце. По този начин, бактериите навлизат в устната кухина и я правят по-податлива на раздразнения, предизвикващи болка и дискомфорт. Поддържането на добра хигиена не само на устната кухина, но и на ръцете и лицето, би ви помогнала значително да минимизирате шансовете от поява на афти в устата ви.
  2. Използвайте подходящи продукти за устна кухинаПоддържането на добра орална хигиена е най-сигурно чрез използването на подходящи продукти за целта. Използвайте както четка и паста за зъби, така и вода за уста, която унищожава патогенните микроорганизми. По този начин не само меките тъкани и лигавицата, но и дъвкателните ви органи ще бъдат в отлично състояние.
  3. При поява на афта третирайте локалноЗа целта можете да се възползвате от познатите природни антисептици, като мед или сода бикарбонат, както и да се насочите към специални препарати. Предлагат се най-често без лекарско предписание, под формата на мазила или течност за промивки.
  4. Внимавайте с консумацията на хранаАко забележите, че от някои конкретни хранителни продукти, които са солени, кисели или много сладки, получавате язвички в областта на венците, езика, небцето или вътрешната страна на бузите, то е най-подходящо да не ги консумирате или да ги ограничавате.
  5. Посещавайте често денталния си специалист за профилактични прегледиНавременната профилактика и оценка на състоянието на устната кухина, може да ви помогне значително да поддържате оралното си здраве. Освен това, при хронична проява на язвички, като афтозен стоматит, е подходящо да се посъветвате със специалист, който да ви насочи към правилно лечение.

С какво могат да ви помогнат специалистите от Medical Dent?

Въпреки че състоянието не изисква в повечето случаи голяма намеса от ваша страна или предприемане на лечение, е добре при често повтарящи се прояви, да се консултирате с вашия дентален специалист.

Ние, от дентална клиника Medical Dent, можем да оценим оралното ви здраве и при необходимост от медикаментозно лечение, да насрочим такова.

Извършването на профилактични прегледи, почистване на зъбна плака, както и навременно овладяване на локални инфекции, преустановяване развитието на кариеси или възпалени венци, може да ви помогне за намаляване на интензивността на проява на язвички, както и да помогне за укрепването на имунитета в оралната област.

Нашите специалисти напомнят, че предприемането на самостоятелно медикаментозно лечение не е препоръчително. Посъветвайте се с нашите дентални специалисти, които да ви насочат към конкретния продукт и да усетите положителния резултат от лечението още в първите дни.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button