Как да се справим с гангрената на зъб и какви са нейните симптоми?

Гангрената е сериозно стоматологично заболяване, известно още като “зъбна некроза”. Представлява силна инфекция на зъбната пулпа, като причините за поява ѝ са няколко: възможно е да се изяви като най-крайния процес от развитието на нелекуван пулпит, както и като инфекция от неспазването на добра устна хигиена, лоша диета и употреба на нестерилизирани уреди.

Самото заболяване представлява необратимо възпаление на зъбния нерв и като последствие, умъртвяване на зъбната пулпа.

Процесът е бавен и отнема време, като в зародиша си той не показва симптоми, те идват внезапно, когато гангрената е напреднала и белезите за проявата са остри и неприятни.

Какви са симптомите на налична гангрена?

Оралните проблеми не само са изключително неприятни, но са и много опасни. Ако не се предприемат мерки навреме, те могат да се разрастнат и да засегнат и увредят други органи, свързани чрез нервната мрежа в тялото.

Оралната гангрена е тежко заболяване, което трябва внимателно да се следи. Как обаче да го откриете?

Както при повечето зъбни проблеми, най-разпространеният симптом е появата на остра неконтролируема болка в засегнатия зъб и областта. Ето какво да очаквате:

  • силна болка – това е най-първият симптом. Тя може да бъде постоянна и пареща, измъчваща не само зъба, но и венеца около него. Може да и да се появява само понякога, при дъвчене или прием на по-топли или по-студени храни и напитки;
  • промяна вида на зъба – засегнатият от гангрената зъб може да смени дори цвета си, като потъмнее или матира емайла. Често срещани са повреди в самата емайлова структура;
  • отделяне на секрет – поради затворената камера, в която гангрената се развива, много често срещана развръзка е появата на гной;
  • лош дъх – във връзка с предната точка, можете да разберете, че в зъба ви се събира секрет по неприятната миризма, която би се отделила.

Освен, че можете да очаквате силен зъбобол, имайте предвид, че приемът на различни напитки и храни може да се окаже неприятен, поради повишените нива на чувствителност на засегнатото място.

Също така, вследствие от възпалението от гангрената, може да се очаква подуване на венеца и повишаването на неговата чувствителност при различни дейности.

Какво да правите при съмнения за наличие на зъбна гангрена?

Зъбната невроза не е състояние, което подлежи на домашно лечение. Още при първи, минимални съмнения, че нещо не както трябва се случва или при наличие на някакво чувство на дискомфорт, посетете стоматолог, който да ви назначи лечение.

Вариантите за действие са няколко, като зъболекарят е човекът, който може да ви назначи правилната процедура. Най-лесният път това да се случи е чрез направата на рентгенова снимка на умъртвения зъб.

Ако след такава, бива установен проблем, то има няколко опции за действие. Най-сигурната в случая, е кореновото лечение. При него, чрез специална технология, се почиства зъбния канал, като се отстранява инфектираната част и зъбната пулпа се дезинфекцира и запълва, за да се предотврати по-нататъшно повторно развитие на заболяване.

Ако се налага се почиства и коронката на зъба, в случай че и тя е била увредена от инфекцията.

Ако гангрената е ескалирала прекалено много, то може да се наложи оперативно отстраняване на засегнатия зъб (ако се случи на млечен зъб, това е и по-добрият вариант). Като последствие, според лекарска преценка, може да бъде поставен имплант или протеза на празното място.

В повечето случаи, дали като основно лечение, или фаза, лекарите предписват и антибиотици, които да се борят с бактериите и да спират тяхното по-нататъшно развитие.

Защо да се доверите на Medical Dent?

Грижата за добрата орална хигиена никога не бива да остава на заден план. Ние, от дентална клиника Medical Dent, от години, посрещаме клиенти ежедневно с топло отношение и връщаме блестящите усмивки на лицата им, които заслужават.

Базата, с която лекарите ни разполагат, е огромна, а експертите са само високообразовани стоматолози, готови да решат всеки вас малък или голям проблем.

Не губете време да търсите повече, защото дентална клиника Medical Dent е вашето място за специализирано решение, на добра цена!

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button