Какво е халитоза и как се лекува?

Лошият дъх е неприятен проблем, който засяга голям процент от хората и може да повлияе дори на самочувствието. Освен дискомфорт за самия човек, който го притежава, може да предизвиква смущение и сред околните, особено партньорите.

В медицинските среди неприятната миризма в устата си има наименование – халитоза. Кои са основните причини за възникване на халитоза и как да се справите с този проблем? От дентална клиника Medical Dent споделяме повече по темата и даваме ценни съвети, чрез които да се справите с това състояние.

Какви са причините за възникване на халитоза?

Халитозата може да бъде предизвикана от множество причини. Най-често срещаните са:

 1. Натрупана зъбна плака поради лоша хигиена – зъбната плака е минерализирана структура, които съдържа хранителни остатъци и мъртви клетки. Когато те не се почистват, могат да предизвикат бактериални инфекции. Под влиянието на слюнката, навлезлите микроорганизми се превръщат в патогенни.
 2. Зъбен камък – ако зъбната плака не се премахне, тя се превръща в твърда структура, която често е причина за развитие на инфекции. Зъбният камък може да бъде предпоставка и за неприятна миризма в устната кухина. 
 3. Пародонтитвъзпалените венци често са причина за възникване на халитоза. По този начин, бактериите се размножават много по-бързо.
 4. Здравословни проблеми – някои здравословни проблеми, като синузит, гастроезофагеален рефлукс, както и хранителни разстройства, могат да доведат до неприятен дъх в устата.
 5. Вредни навици – редовната консумация на алкохол и тютюнопушенето също могат да предизвикат състоянието.

Кои са ефективните методи за лечение?

Това състояние може да възникне както при възрастни, така и при деца. Никой не е застрахован от халитозата. От Medical Dent даваме някои съвети, които да ви помогнат в лечението:

 1. Спазвайте добра орална хигиена – когато се грижите добре за вашите зъби, имате правилна техника на премахване на зъбната плака от дъвкателните органи, венците и езика, ще поддържате усещане за свежест и чистота. Това е в основата на справянето с проблема.
 2. Извършвайте почистване на зъбен камък – при натрупана плака и формирането ѝ в твърда минерализирана структура, веднага трябва да вземете мерки. Посещавайте редовно денталния ви специалист.
 3. Поставяне на силанти при децата – малчуганите са податливи към протичане на кариозни процеси. Силантите предпазват кътниците от натрупване на плака и по този начин се съхраняват от кариеси. Това ще помогне и със справяне с халитозата.
 4. Провеждане на лечение с лекарства при нужда – по преценка, вашият специалист може да ви изпише хапчета с антисептично и антибактериално действие.
 5. Народни методи – освен медикаментозно лечение, съществува и такова с натурални продукти, като сода за хляб, елша, листа от ягоди, отвара от дъбова кора и много други.
 6. Използване на подходящи средства за дентална хигиена – оборудвайте себе си и семейството ви с качествени четки за зъби, вода за уста, конци за зъби и почистване на междузъбното пространство.

Защо да изберете специалистите от Medical Dent?

В нашата дентална клиника ще получите вниманието, което заслужавате. Чрез правилна оценка на състоянието на устната ви кухина и подходящите мерки за справяне с проблемите, ще ви отървем от халитозата.

Един от най-добрите методи за поддържане на свеж дъх и отърваване от мириса в устната кухина, е чрез добра дентална хигиена и премахване на кариесите в зародиш.

Възползвайте се от иновативното ни оборудване, квалификацията на всеки член от екипа ни, които са опитни професионалисти, на които да разчитате. Ние прилагаме индивидуален подход към всеки пациент и търсим най-доброто решение.

Заедно ще се справим с всички неприятни симптоми и чрез правилното лечение ще се радвате на красива и здрава усмивка.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button