Кой е най-ефективния начин за сваляне на отока на зъб?

Отокът, който може да се появи в следствие от засегнат зъб или инфектирана част от венеца, е неща, на което трябва да се обърне внимание незабавно.

Подуването на зъб може да бъде не само изключително неприятно, поради силните болка и дискомфорт, които причинява, но и много опасно, защото може да засегне други органи и това да има лоши последствия за цялостното здраве на организма ви.

Какви са причините за поява на оток?

Може да се появи вследствие на различни ситуации. Много често след лекарската намеса е добра предпоставка за образуването му . Това може да се случи при по-сериозни оперативни манипулации, като вадене на зъб или поставяне на протеза или зъбен имплант.

Друга често срещана причина е неправилната и нередовна устна хигиена, което включва некачествено миене на зъбите или непълна почистваща рутина.

Причината зъбната инфекция да се разраства извън устата и да деформира цялото лице е, че бактериите, които го образуват, влизат във взаимодействие с лицевите тъкани и ги възпаляват, откъдето произлиза и познатата силна и неприятна болка.

Защо ненавременното сваляне на зъбния оток може да бъде опасно?

За жалост има тенденция много често хората да поставят оралното си здраве на заден план, а това е изключително неправилно. Без значение дали се изразява в нередовна рутина за почистване на устната кухина и зъбите, или посещения на стоматологичен кабинет, само в краен случай, все не е добре.

Оралното здраве е в тясна връзка с множество други системи в организма. Когато свалянето на отокът не бива извършено възможно най-бързо, инфекцията може да засегне много важни органи, включително бъбреците и сърцето.

Какво да предприемете за сваляне на отока на зъба?

Най-важното за цялостното здраве на устната кухина е това да поддържате на ниво устната хигиена. Един от най-добрите навици, който можете да изградите е да се съставите рутина, в която поне два пъти дневно старателно почиствате зъбите си с паста и четка, а още по-добре и с конец и антибактериална вода за уста, с цел свалянето на всички бактерии.

Това е най-сигурният начин да се предпазите от оток или да работите за свалянето му, ако такъв вече се е появил. Ето още методи за сваляне на отока:

  • прилагане на противовъзпалителни – употребата на антисептични препарати за уста може да намали появата и развитието на бактериите, което от своя страна да намали инфекцията и да работи в посока за свалянето на инфекцията;
  • прилагане на нещо студено – особено ако отокът е реакция от някаква лекарска манипулация и е свързан не само с оттичане, но и с болка, начин да го намалите е чрез прилагането на лед на засегнатото място;
  • бабини рецепти – някои от вас може да не ги сметнат за най-подходящи, но те биха имали поне малък ефект и биха действали за сваляне на напрежението поне малко. Става дума за направата на чайове и гаргари от лайка, смрадлика и живовлек, с които няколко пъти дневно да се прави промивка на устната кухина.

При всеки случай, посещението най-доброто, което можете да направите е да се обърнете към специалист за експертна помощ. Най-вероятно ще се наложи да направите рентгенова снимка, за да може лекарят да предпише най-доброто лечение за вашия случай.

Защо дентална клиника Medical Dent е правилното място за лечение на вашите зъби?

Нашите специалисти, от дентална клиника Medical Dent, са хора с мисия. Ние се стремим ежедневно да популяризираме посещаването при стоматолог и да покажем на клиентите си, че това не е неприятна задача.

Клиниката ни е оборудвана с различни зали и отдели, за да може всеки да открие специализирана помощ точно в своята посока. Лекарите ни са висококвалифицирани специалисти, а техниката е от най-високо качество.

В клиниката има условия за извършване на всякакви манипулации – от детски стоматологични прегледи, до естетически корекции и имплантологични операции.

Какъвто и да е вашият проблем, лекарите от нашата дентална клиника Medical Dent имат решение!

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button