Подути венци – кои са най-често срещаните грешки?

Подути венци – грешки, които трябва да се избягват 

Почти всеки човек се е сблъсквал с явлението „подути венци“. Те предизвикват болка и дискомфорт в ежедневието, като същевременно могат да бъдат признак за различни заболявания в устната кухина. Важно е при наличието им да се реагира адекватно и да се вземат необходимите мерки за разрешаване на проблема. Ето няколко често срещани грешки, които ви препоръчваме да избягвате при този проблем:

  • пренебрегване на личната отговорност – проблемът често възниква вследствие практикуването на вредни навици в ежедневието. Подобен вреден навик е тютюнопушенето, тъй като токсините са предпоставка за протичане на остри възпалителни процеси в устната кухина. Негативен ефект и консумирането на кисели храни и такива с високи количества захари. Постарайте да ограничите тези вредни навици, както и да бъдете по-отговорни към оралното си здраве.
  • влошаване на оралната хигиена – подутите венци около зъбите стават особено чувствителни и натискът върху меката тъкан при използване на четка или конец за зъби носи доста неприятни усещания. Това е причината редица хора да намаляват честотата на въпросните хигиенни практики при наличието им. Влошената хигиена на устната кухина обаче стимулира развитието на инфекции, задълбочавайки още повече проблема. Съветът ни към вас е въпреки дискомфорта, да продължавате да миете зъбите си по два пъти на ден и да почиствате редовно междузъбните пространства, за да не се позволява натрупването на зъбна плака в големи количества.
  • отлагане на прегледа при стоматолог – както отбелязахме в самото начало на текста, наличието на този проблем може да бъде признак за протичащи по-сериозни проблеми и заболявания в устната кухина (пародонтит, гингивит). В този смисъл възможно най-скоро трябва да се направи посещение при стоматолог, за да бъде извършен необходимият преглед. Особено важен е въпросният преглед, ако сте забелязали и други притеснителни симптоми – ранички в устата, гной, отдръпване от зъба и т.н.

Подути венци – какви рискове крият?  

При наличието на подути венци около зъбите най-големият риск за оралното ви здраве е това, че те всъщност биха могли да се окажат симптоми за сериозни заболявания, като например гингивит и пародонтит, при чието развитие е възможно да се стигне до доста неприятни последствия. Вижте малко повече информация за въпросните заболявания:

  • гингивит – гингивитът е една ранна и сравнително лека форма на възпаление на венците. Той обаче изисква вземането на навременни мерки за лечение, за да не се развие в пародонтит. При гингивита обикновено се натрупва плака, съдържаща голямо количество бактерии. Оттам се стига и до симптоми като подуване около зъбите, които биха могли също така да са зачервени, да има болка и дразнене, и дори кървене. Кървенето вероятно ще става най-често по време на миене с четка за зъби или пък почистване с конец на междузъбните пространства. Хубавото при гингивита е, че не се стига до увреждане или загуба на кост. Но ако не се лекува, може да прерасне в пародонтит, а при него вече проблемите стават доста по-сериозни.
  • пародонтит – съветваме ви да обърнете внимание на проблема и да вземете навреме нужните мерки. Защото ако се стигне до развитие на пародонтит, проблемът ви с подуването ще бъде най-малкият ви проблем. При пародонтита се получава увреждане и загуба на кост, в резултат на което венците се отдръпват от зъбите. В по-напреднал стадий вече се стига до разклащане на зъбите и бихте могли да загубите голяма част от тях. Поради тази причина при наличие на подути венци около зъбите, кървене, болки при дъвчене или видимо отдръпване от зъбите, трябва незабавно да се посети стоматолог.

Защо да посетите дентална клиника Медикъл Дент при проблеми с подути венци?  

При проблеми с подути венци или друг от посочените по-горе симптоми, правилното решение за вас ще бъде да посетите дентална клиника Медикъл Дент. По-надолу ще изведем няколко основателни причини да се доверите именно на нашия екип за лечението им:

Висококвалифицирани и опитни специалисти – дентална клиника Медикъл Дент разполага с висококвалифицирани специалисти с богат опит в лечението на този дентален проблем и на всякакви заболявания. Специалисти, които са с утвърдено име и репутация в стоматологичната сфера, и са носители на редица местни и международни награди. Ако дойдете при нас навреме, можете да сте сигурни, че ще ви предоставим ефективно лечение, с което ще разрешим напълно настоящите ви проблеми и ще ви предпазим от по-сериозни последствия за оралното ви здраве.

Модерна апаратура –  ние от Медикъл Дент сме наясно колко е важно наличието на необходимата апаратура за предоставяне на качествено и ефективно стоматологично лечение. Затова сме оборудвали всички свои кабинети с модерна апаратура, отговаряща на най-новите стандарти в сферата. Апаратура, благодарение на която нашите специалисти могат да разгърнат напълно способностите си и да осигурят на пациента желаните резултати от прилаганото лечение.

Удобна локация – и не на последно място, дентална клиника Медикъл Дент е разположена на изключително удобна локация. Локация, до която има достъпен транспорт от всички квартали и зони на София. Така че независимо дали се намирате у дома, в офиса или на което и да било друго място, ще можете достатъчно бързо и лесно да пристигнете при нас за необходимото ви лечение.

Дентална клиника Медикъл Дент събира на едно място висококвалифицирани специалисти и модерна апаратура, за да осигури на клиента максимално ефективно стоматологично лечение. Доверете се на екипа ни и разрешете напълно своите проблеми с подути венци!

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button