10 съвета за здрави и бели зъби

Искате искрящо бели и здрави зъби? Комплексната грижа за здравето на устната кухина е задължителна, за това ние ви предлагаме 10 лесни съвета, с които ще поддържате не само здравето, но и белотата на зъбите и фасетите си:

1.Минете на хранителен режим за бели зъби

Ако пушите цигари, пиете черен чай, кафе, кола и червено вино често, то не можете да очаквате дъвкателните ви апарати да изглеждат перлено бели. За да не изключвате непременно тези храни и напитки от менюто си, ви съветваме да намалите приема им и да почиствате устната си кухина всеки път след хранене. Може да използвате вода за уста, за да ги изплакнете след почистването им с четка и паста. И още един съвет – ако нямате под ръка четка, то можете да почистите моментално емайла си от оцветяващите вещества, просто изяждайки една ябълка.

2.Сменяйте четката си за зъби

Сменяйте четката или главата на електрическата,когато сметнете, че е необходимо. Обикновено периодът е около 2 – 3 месеца след използване. В противен случай, вие само разпространявате бактерии в устната си кухина, което има отношение към здравата усмивка. Не забравяйте, че не трябва да оказвате натиск върху зъбите, докато ги четкате. Бъдете внимателни и отделяйте достатъчно време и на най-задните пространства.

3.Почиствайте езика си

Има специални четки, които са пригодени и за почистване на език. Помнете, че за постигане на белота, не е достатъчно само да премахнете бактериите от дъвкателната повърхност, но и от езика. Освен това бактериите по езика са главните виновници за лошия дъх, така че не забравяйте да ги почиствате или със четка за зъби, или със специално стъргало за език.

4.Яжте „почистващи“ храни

Храните, които са хрупкави, имат функцията да почистват дъвкателната повърхност или да действат като натурален скраб за емайла ви. Вече споменахме, че ябълките са своеобразна четка от природата, но не само те могат да помогнат в премахването на излишната храна в устната кухина. Суровите моркови, целината, пуканките – те също действат благоприятно на емайла и поддържане на белия цвят. Ако след всяко хранене приемате подобен „почистващ“ продукт, то си спестявате миенето с четка веднага след яденето.

5.Правете си гаргари с ябълков оцет

Можете да си правите гаргара сутрин преди миене с четка и паста. Ябълковият оцет помага за отстраняването на остатъците по повърхността и междузъбното пространство, избелва емайла и поддържа белота дори и на фасетите, както и убива бактериите в устната кухина.

6. Веднъж седмично почиствайте зъбите си с хлебна сода

Тази хитринка ще почисти остатъците от храна и ще избели емайла ви. Използвайте содата, точно както и пастата за чисти и бели дъвкателни органи.

7. Поддържайте свежестта

Водата за уста тук е чудесен избор. След миене с паста, задължително изплакнете с вода за уста, независимо какъв тип е, за постигане на бяла усмивка. Препоръчително е да изберете вода за уста, която не съдържа алкохол, тъй като тази съставка е присъща за повечето води за уста, а именно алкохолът изсушава тъканите в устата и ги прави уязвими за развитието на бактерии.

8. По-често почиствайте с конец

Практикувайте често почистване с конец на зъбите си, докато сте със затворени очи. Веднъж научите ли се да почиствате със затворени очи, то така ще ви е лесно да прилагате този хигиенен начин не само пред огледалото. Ще можете да премахвате остатъците от храна с конец и докато сте в колата, в леглото или в офиса. Помнете, че почистването с конец е препоръчително особено, ако имате зъбни импланти или фасети. Винаги имайте по едно пакетче с конци в колата, на нощното шкафче и на бюрото – ще ви влязат в употреба.

9. Миенето – първата и последна задача

Миенето на зъби трябва да е първото нещо, което правите след като станете от леглото и последното нещо, преди да легнете нощем. Тези две задачи са задължителни за всеки. Това е защото слюнката, която предпазва от задържането на плака, изсъхва нощно време, докато спите. Което означава, че трябва да премахвате цялата плака от устната си кухина, преди да заспите. Така ще сте сигурни, че осигурявате не само свеж дъх и поддържате белия цвят, но и превантивна мярка срещу кариеси, дори докато спите.

Сутрешното почистване също е препоръчително, защото натрупаното количество бактерии или плака вечер, ще бъде погълнато със закуската сутрин, ако не сте измили преди това устната кухина. Така е много вероятно да предизвикате проблеми със стомашно-чревния си тракт. Това е и причината, поради която повечето стоматолози препоръчват почистването сутрин преди закуска да е с паста, а след храненето да е с вода за уста, за да се отстранят излишните налепи по емайла. Така ще сте спокойни, че както естествените ви дъвкателни органи, така и фасетите ще бъдат в перфектен вид.

10. Подчертайте белите зъби с цвят

Това е един съвет за всички дами – ако използвате червило в ярък цвят, като червен или лилав, то вие ще направите усмивката си да изглежда още по-искрящо бяла. Обратен е ефектът при светло червило, което подчертава жълтия оттенък.

Като допълнение към ефективните начини за бяла и здрава усмивка, искаме да добавим и редовните профилактични прегледи при стоматолог. Те са задължителна част от поддържането на оралното ви здраве. Не се колебайте да посещавате на няколко месеца стоматолога си, за да получавате навременна и професионална консултация за красивата ви усмивка.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button