Кои са най-честите причини за развалени зъби?

Развалените зъби са често срещан проблем, който може да се наблюдава при всеки – независимо дали става дума за деца с млечни зъби или възрастни с постоянни такива. Един от най-важните фактори за разрешаването на това състояние, е научаването за честите причини за възникването му.

От дентална клиника Medical Dent ще ви споделим повече информация относно това състояние, последствията от липсата на лечение, симптомите и начините за отстраняване на проблема.

Лоши навици

Един от най-основните причинители за появата на това обстоятелство, са нещата, които извършваме всеки ден и начинът, по който ги осъществяваме. Тук се включват:

  • лоша орална хигиена – неправилното, недостатъчно доброто почистване на зъби, употребата на неподходящи продукти водят до натрупване на плака, която се превръща в зъбен камък. Той е в основата на инфекциите, причинени от наличието на голямо количество патогенни микроорганизми. Инфекциите, от своя страна, предизвикват развалени дъвкателни органи. Кариесите също се образуват от недостатъчно добра хигиена на устната кухина;
  • лоши хранителни навици –  консумацията на много сладки храни и напитки, с високо съдържание на захар, променят киселинната среда в устната кухина, което може да доведе до неблагоприятни последици;
  • тютюнопушене – този вреден навик може да бъде в основата на недоброто здраве на дъвкателните органи. Освен че води до обезцветяването, поява на петна и жълти оттенъци, може да увреди емайла, в следствие на което да се появят кариеси, които с течение на времето да се задълбочат.

Какви са последствията от нелекуване на развалени зъби?

Нелекуваните развалени зъби могат да доведат до неприятни симптоми, като силна болка, лош дъх, чувствителност към студени или топли храни и напитки.

Освен това, задълбочаване на състоянието може да доведе до сериозни инфекции, дълбоки кариеси, пулпити, необходимост от ендодонтско лечение или екстракция.

Могат да доведат до поява на джобове и абсцеси под коронки, под мостове и други, което може да изисква специална хирургична намеса.

Развалените зъби могат да доведат до по-сериозни проблеми в бъдеще. Ако дъвкателният орган се разваля и неговият корен се инфектира, този инфекция може да се разпространи в челюстта и да засегне съседно разположените тъкани. Това може да усложни лечението и да предизвика допълнителни болки и проблеми.

Съвети за превенция

За да се предпазите от такива неблагоприятни ситуации, е редно да спазвате следните съвети за превенция:

  1. Винаги извършвайте редовно почистване на устната кухина, като използвате подходяща четка с мек косъм, конци, които да проникнат в труднодостъпните места, както и вода за уста, която да унищожи патогенните бактерии.
  2. Намалете консумацията на сладки храни и напитки – те увреждат емайла и са в основата на развалянето на дъвкателния апарат.
  3. Извършвайте профилактика – посещавайте вашия дентален специалист, който да извършва щателна оценка на състоянието ви, да открие проблемите в зародиш и да ги разреши. Подходящо е да се извършва почистване на плака и зъбен камък на всеки шест месеца или поне веднъж годишно, като по този начин се намаляват натрупванията върху зъбната повърхност.

Защо да се доверим на специалистите от Medical Dent?

В дентална клиника Medical Dent ще откриете решението за вашите проблеми, както и профилкатиката за възпрепятстването им.

Доверете ни се, за да се предпазите от неблагоприятните последствия, които описахме. Цените на услугите ни са достъпни, а извършването им – висококачествено и професионално.

Защитете себе си и децата ви от проблемите с развалените зъби още сега.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button